Rusia interzice temporar importurile de legume din UE
Agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor anunţă că legumele deja importate din UE vor fi confiscate în toată Rusia.
Articol de Bogdan Mihai, 02 Iunie 2011, 10:51
Rusia a interzis temporar importurile de legume proaspete provenite din toate ţările Uniunii Europene din cauza infecţiilor cu bacteria E.Coli, soldate cu victime, a anunţat Agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor.
"Legumele deja importate din UE vor fi confiscate în toată Rusia", a declarat şeful agenţiei, Ghennadi Onişcenko.
Anterior, Rusia suspendase importurile de legume din Germania şi Spania, potrivit corespondentului Radio România la Moscova, Alexandr Beleavski.
Autorităţile de la Moscova au fost obligate să recurgă la această măsură extrem de impopulară deoarece, în decurs de o lună, în ţările UE nu au fost stabilite nici sursele de infecţie, nici factorii care o transmit, a adăugat Ghennadi Onişcenko.
"Interdicţia va rămâne valabilă până când vor fi prezentate date convingătoare că situaţia se stabilizează, ceea ce presupune să fie identificate sursele şi factorii de propagare ai infecţiei şi, cel mai important, să înceteze îmbolnăvirile şi decesele cauzate de ea.
"Câte vieţi ale cetăţenilor UE mai sunt necesare pentru ca organele naţionale europene să înceapă să se ocupe de această problemă?", a declarat Ghennadi Onişcenko.
Ministerul spaniol al sănătăţii anunţase miercuri seară că alerta privind consumul de castraveţi din Spania a luat sfârşit, după ce analizele din Almeria arată că bacteria nu este prezentă în fructele şi legumele produse în această regiune.
Potrivit corespondentului Radio România la Madrid, Ana Maria Damian, guvernul spaniol are în vedere acţionarea în justiţie a autorităţilor din Hamburg, pentru că au dat vina pe legumele importate din Spania în cazurile de îmbolnăvire.
Pierderi de 200 milioane de euro saptămânal pentru Spania
Agricultura spaniolă are enorm de mult de pierdut în urma speculaţiilor privind provenienţa bacteriei E.Coli, spun autorităţile de la Madrid, care estimează că scandalul al castraveţilor contaminaţi costă Spania 200 milioane de euro pe săptămână.
Bacteria a provocat moartea a zece persoane în Germania.
Un alt deces a fost înregistrat în Suedia, unde o femeie a murit după ce s-a întors dintr-un sejur în Germania iar alte câteva sute de persoane s-au îmbolnăvit în mai multe ţări de pe continent, potrivit AFP.
Autorităţile sanitar-veterinare de la Bucureşti spun că nu există deocamdată semne de îngrijorare privind apariţia infecţiei în România şi spun că sunt suficiente, dar necesare totodată, măsuri stricte de igienă din partea consumatorilor.