Rusia interzice importul de fructe şi conserve din R. Moldova
Interdicţia anunţată încă de vineri de către Serviciul Fito-Sanitar rus, se referă în particular la importul de fructe proaspete, pe motiv că ar fi infestate cu molia orientală.
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 21 Iulie 2014, 19:01
Federaţia Rusă a interzis, începând de astăzi, importul de fructe şi conserve din Republica Moldova, pe motiv că ar fi infestate.
Guvernul de la Chişinău s-a întrunit într-o şedinţă specială în căutare de soluţii la decizia Moscovei, la care oficialii moldoveni nu găsesc explicaţii.
Trebuie precizat faptul că sancţiunea dictată de Federaţia Rusă vine la scurt timp după ce Republica Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Interdicţia anunţată încă de vineri de către Serviciul Fito-Sanitar rus, se referă în particular la importul de mere, pere, gutui, prune, caise, vişine, cireşe, piersice şi nectarine în stare proaspătă, pe motiv că ar fi infestate cu molia orientală.
Autorităţile de la Chişinău califică situaţia ca fiind fără precedent, iar sancţiunile impuse de Rusia mai puţin explicabile. I
"Este o perioadă extrem de complicată, complexă, cu provocări mai vechi, dar şi cu provocări mai noi.
"Astăzi, din păcate, este ziua în care intră în vigoare anumite sancţiuni din partea partenerilor de la Moscova pe exportul de fructe şi legume de o anumită categorie. Nu găsesc explicaţii, dar asta este realitatea", a spus premierul Iurie Leancă.
Consumul de mere, promovat în şcoli şi unotăţile armatei
În acest context, autorităţile de la Chişinău se gândesc şi la unele soluţii, între care o campanie de promovare a unui mod de viaţă sănătos, prin introducerea merelor în alimentaţia zilinică a elevilor în şcoli şi a militarilor în unităţile Armatei Naţionale din Republica Moldova.
"Noi considerăm că este bine când copiii pot avea la şcoală câte un măr pe zi.
"Merele noastre sunt de calitate, vom găsi modalitatea de a compensa pierderile care le vor avea cei, care, în rezultatul exportului din cauza pierderii pieţei, vor exporta mai ieftin", a spus ministrul agriculturii, Vasile Bumacov.
Totodată, autorităţile de la Chişinău vor să ia în calcul aplicarea provizorie a Acordului de Liber Schimb, de la 1 septembrie, şi nu 1 octombrie, cum era planificat.