Rusia critică UE pentru că a acordat Bosniei statutul de candidat la aderare
Rusia atenţionase mai demult că va vedea în paşii pe care Bosnia i-ar putea lua în vederea aderării la NATO un "act ostil", însă Moscova nu criticase până acum ambiţiile UE ale acestei ţări.
Articol de Sergiu Şteţ, 23 Decembrie 2022, 21:59
Rusia a criticat vineri, 23 decembrie, Uniunea Europeană pentru că a acordat Bosniei statutul de candidat la aderare, susţinând că acest lucru face parte din "ofensiva Occidentului de a-şi impune politicile" în ţările din Balcanii de Vest, informează Reuters citat de Agerpres.
Săptămâna trecută, liderii UE au convenit să acorde oficial Bosniei şi Herţegovina statutul de candidat, pentru a deveni membru al Uniunii Europene care numără în prezent 27 de ţări.
"În contextul actualei situaţii din lume şi al liniei expansioniste a Occidentului, este evident că această decizie a fost determinată în primul rând de obiectivul cuceririi geopolitice totale a regiunii", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, potrivit unui comunicat postat de ambasada Federaţiei Ruse în Bosnia.
Bosnia se va alătura Albaniei, Republicii Moldova, Republicii Macedonia de Nord, Muntenegrului, Serbiei, Turciei şi Ucrainei, care au demarat deja un proces de lungă durată ce presupune negocieri complexe pentru ajustarea legilor locale la cele din UE.
Oficialii UE au declarat că decizia de a-i acorda Bosniei şi Herţegovina statutul de candidat la aderare a fost determinată mai mult de temerea că instabilitatea creată de războiul din Ucraina s-au putea răspândi şi în regiunea extrem de sensibilă a Balcanilor de Vest.
Maria Zaharova a declarat că UE a folosit negocierile de aderare pentru a forţa ţările din Balcani să adopte "automat" politica externă a blocului comunitar, precum şi deciziile de sancţiuni, se spune în comunicatul ambasadei ruse.
Rusia a pledat de asemenea pentru închiderea Biroului Înaltului reprezentant al Naţiunilor Unite în Bosnia-Herţegovina, încurajându-i pe separatiştii sârbi bosniaci să nu se supună deciziilor acestuia.
"Intenţionăm să lucrăm în continuare pentru a elibera Bosnia şi Herţegovina suverană şi independentă de acest învechit regim de protectorat extern", se mai spune în comunicatul MAE rus.
Rusia atenţionase mai demult că va vedea în paşii pe care Bosnia i-ar putea lua în vederea aderării la NATO un "act ostil", însă Moscova nu criticase până acum ambiţiile UE ale acestei ţări.