Rusia consideră că nu va fi afectată direct de sancţiuni
Prim-vicepremierul rus responsabil cu economia spune că principalele riscuri pentru economia rusă nu sunt legate de sancţiuni ci de modul în care reacţionează marii investitori.
26 Martie 2014, 14:25
Rusia consideră că nu va fi afectată direct de sancţiunile occidentalilor, ci mai degrabă de felul în care vor reacţiona marii investitori după impunerea acestor sancţiuni, prin care Statele Unite şi Uniunea Europeană au răspuns la anexarea de către Rusia a provinciei ucrainene Crimeea.
Rusia analizează deja cum să minimalizeze efectul sancţiunilor occidentale asupra economiei sale
Prim-viceremierul rus responsabil cu economia, Igor Şuvalov, a declarat, astăzi, în şedinţa Consiliului Federaţiei, că principalele riscuri pentru economia rusă, în contextul crizei ucrainene şi a sancţiunilor occidentale derivă nu din sancţiunile propriu-zise, ci din posibila reacţie a marilor investitori.
Guvernul de la Moscova, a spus el, a analizat aceste riscuri şi înţelege cum trebuie să acţioneze inclusiv pentru a le minimiza, Şuvalov adăugând că Rusia nu va părăsi de bunăvoie pieţele sale tradiţionale, dar va căuta activ pieţe noi pentru produsele sale.
Igor Şuvalov a ţinut că îi asigure pe senatorii ruşi că executivul are pregătit un plan de acţiuni în cazul deteriorării în continuare a situaţiei economice.
Deocamdată, sancţiunile occidentale au vizat câteva zeci de demnitari ruşi, oameni de afaceri din cercul apropiaţilor preşedintelui Putin şi câteva bănci de dimensiuni medii care le aparţin.
Efecte indirecte asupra economiei ruseşti
La summitul G7 de la Haga, însă, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Japonia au decis să se abţină de la sancţiuni dure împotriva principalelor sectoare ale economiei ruse, cu condiţia ca Moscova să nu escaladeze criza din Ucraina.
Aceste decizii au avut deja un efect pozitiv în întărirea rublei şi o uşoară creştere, astăzi, a celor doi principali indici bursieri ruseşti.
Pe de altă parte, potrivit guvernului de la Moscova, unul din efectele crizei ucrainene îl constituie volumul record al fugii de capital în trimestrul I, estimat la 65-75 de miliarde de dolari.
Efectul negativ este amplificat de scăderea ratingului Rusiei de către principalele agenţii internaţionale de rating, ceea ce va duce la creşterea dobânzilor la împrumuturile externe.
Ministerul rus de Finanţe a menţionat deja posibilitatea de a renunţa, în acest an, la împrumuturile externe.