Rusia: concluziile inspectorilor ONU "politizate şi unilaterale"
Adjunctul ministrului rus de externe spune că a primit de la regimul sirian elemente care susţin teza unei provocări a opoziţiei siriene în atacul cu arme chimice de la 21 august.
18 Septembrie 2013, 15:03
Situaţia din Siria se deteriorează cu fiecare zi, iar numărul persoanelor care au nevoie de asistenţă umanitară de urgenţă este de aproape şapte milioane, după cum a anunţat coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos.
În plan politic, Rusia a anunţat că a primit de la regimul sirian elemente care susţin teza unei provocări a opoziţiei siriene în atacul cu arme chimice de la 21 august, iar Moscova consideră drept "politizate şi unilaterale" concluziile inspectorilor ONU, care au făcut ancheta pe teren.
Anunţul Rusiei a fost făcut la Damasc de adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, aflat de miercuri seară în capitala siriană.
Serghei Riabkov, citat de agenţiile internaţionale de presă, a acuzat inspectorii ONU că au fost partizani şi a apreciat că rezultatele anchetei făcute de aceştia asupra atacului cu arme chimice de la 21 august nu pot fi considerate decât politizate şi unilaterale.
'Suntem dezamăgiţi', a afirmat Serghei Riabkov, 'de abordarea secretariatului ONU şi a inspectorilor care au pregătit raportul de manieră selectivă şi incompletă'.
Responsabilul rus a mai spus că experţii Moscovei analizează cu mare atenţie elementele suplimentare puse la dispoziţie de guvernul sirian privind implicarea forţelor opoziţiei în acel atac şi a subliniat că o concluzie nu va putea fi formulată decât după ce vor fi examinate atent toate aceste informaţii.
Audio: Corespondentul Radio România, Alexandru Beleavski, despre vizita adjunctului ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, la Damasc
Raportul ONU a indicat utilizarea gazului sarin
În urmă cu două zile secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a prezentat un raport realizat de experţi care au fost pe teren, raport ce indica folosirea gazului sarin în atacul cu arme chimice de la 21 august în Siria.
În urma atacului, 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Secretarul general ONU a vorbit despre crime de război, însă nu a atribuit responsabilitatea acestora nici guvernului sirian, nici rebelilor.
Ca reacţie la raportul ONU, Statele Unite şi Franţa au susţinut că probele arată clar că responsabilitatea aparţine regimului de la Damasc, dar Moscova a vorbit încă de la acel moment, în urmă cu două zile, despre implicarea forţelor de opoziţie siriene.
Între timp, persistă divergenţele privind textul unei rezoluţii ONU asupra distrugerii armelor chimice în Siria, rezoluţie pe care Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie o doresc fermă şi constrângătoare la adresa Damascului, în timp ce Rusia nu vrea să accepte în text prevederea privind eventuale represalii la adresa regimului sirian, dacă acesta nu-şi va îndeplini obligaţiile.