Rusia are o politica externă paşnică, consideră președintele Vladimir Putin
Ucraina acuză Rusia de concentrarea de trupe la frontieră cu scopul de a-i invada teritoriul la începutul anului 2022.
Articol de Sergiu Şteţ, 08 Decembrie 2021, 19:07
Rusia are o politică externă paşnică, dar ea trebuie să-şi garanteze securitatea, a afirmat miercuri, 8 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin, făcând aluzie la o eventuală aderare la NATO a Ucrainei.
Declaraţia sa intervine la o zi după întrevederea online cu omologul său american Joe Biden în contextul tensiunilor între Moscova şi Ucraina, ţară sprijinită de NATO, relatează AFP citată de Agerpres.
"Rusia duce o politică externă pentru pace, dar ea are dreptul de a-şi garanta securitatea pe termen mediu şi lung", a afirmat Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Soci, pe litoralul rus al Mării Negre.
Putin a spus că a discutat despre necesitatea unor garanţii de securitate cu caracter obligatoriu cu omologul său american, Joe Biden, în timpul celor peste două ore de summit virtual.
"Cu preşedintele SUA am convenit că vom continua discuţia şi o vom face în profunzime. Vom face un schimb de opinii în acest sens în curând. Rusia îşi va pregăti argumentele în câteva zile şi în decurs de o săptămână le vom transmite părţii americane", a spus el.
În convorbirea cu Biden, preşedintele rus a afirmat că nu Rusia, ci Alianţa Nord-Atlantică este responsabilă de actuala tensiune militară în jurul Ucrainei. "Nu trebuie ca întreaga responsabilitate să fie pusă pe umerii Rusiei pentru că tocmai NATO este cea care desfăşoară încercări periculoase de colonizare a teritoriului ucrainean şi îşi sporeşte potenţialul militar la graniţele noastre", a afirmat liderul rus, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Ucraina acuză Rusia de concentrarea de trupe la frontieră cu scopul de a-i invada teritoriul la începutul anului 2022, în timp ce Moscova denunţă că Ucraina şi-a mobilizat jumătate din forţele sale armate în apropiere de linia de demarcaţie cu regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate în mare parte de separatişti proruşi, pentru a ataca Donbasul.
Din punctul de vedere al Moscovei, sprijinul Alianţei Nord-Atlantice pentru Kiev şi ambiţiile Ucrainei de a se alătura NATO alimentează riscul unei confruntări militare în regiune şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ruse.