Rusia ar putea vinde gaze naturale Chinei
Rusia şi China ar putea semna un contract prin care Moscova va vinde Beijingului gaze naturale în următorii 30 de ani. Cele două state îşi mai propun să ridice volumul comerţului bilateral.
16 Iunie 2011, 20:15
Moscova şi Beijingul ar putea semna, în cel mai scurt timp, un contract extrem de important pentru furnizarea de gaze naturale din Rusia către China.
Dmitri Medvedev şi Hu Jintao au avut joi o discuţie în acest sens, în ajunul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, eveniment pe care Moscova îl vede drept un răspuns de aceeaşi amploare ca întâlnirile dintre liderii marilor economii la nivel mondial.
Contractul care ar putea fi semnat vineri ar însemna că Rusia va vinde Chinei gaze naturale în următorii 30 de ani, numai că deocamdată nu s-a ajuns la un acord în privinţa preţului.
La finalul convorbirilor de joi de la Kremlin, între preşedinţii Dmitri Medvedev şi Hu Jintao, Rusia şi China au semnat două ample declaraţii politice şi mai multe acorduri economice.
Nu însă şi pe cel mai important, megacontractul privind livrarea de gaze ruseşti în China.
Declaraţia comună consacrată împlinirii a zece ani de la încheierea tratatului de bază între cele două puteri subliniază că Moscova şi Beijing vor continua să dezvolte parteneriate strategice pe toate planurile.
Cele două state îşi propun să ridice volumul comerţului bilateral de la cele 60 de miliarde de dolari în prezent la 100 de miliarde în 2015 şi 200 de miliarde în 2020, să amplifice cooperarea în domeniul investiţiilor, să promoveze cooperarea complexă în sfera energiei, prin dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung.
Dar, după cum a recunoscut Dmitri Medvedev, acordurile majore în domeniul livrărilor de gaze în China abia urmează să fie finalizate.
Acestea prevăd posibilitatea livrării în următorii 20 de ani a unui volum total de 68 de miliarde metri cubi pe două gazoducte, ce ar urma să unească Siberia de Vest, respectiv Siberia de Est şi China.
Deocamdată, însă, cele două părţi nu au reuşit să se înţeleagă în legătură cu preţul gazelor.
Potrivit unor surse citate de Reuters, China ar viza un preţ de 235, maximum 250 de dolari, Gazpromul unul comparabil cu preţurile europene, de la 300 de dolari în sus, preţ pe care China nu şi-l poate permite, în pofida creşterii rapide a necesarului de gaze.
Rusia şi China susţin reglementarea situaţiei din Orientul Mijlociu
În privinţa crizei libiene, cei doi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate subliniază necesitatea de a asigura respectarea de către toate părţile implicate a rezoluţiilor 1970 şi 1973 şi de a nu permite interpretarea şi aplicarea lor extensivă, aluzie la campania militară a NATO.
Rusia şi China şi-au reiterat susţinerea pentru reglementarea situaţiei din Libia, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu în general pe cale politico-diplomatică, menţionând că forţele externe nu trebuie să se amestece în treburile interne ale ţărilor din regiune.
China, pe de altă parte, şi-a confirmat susţinerea faţă de efoturile Rusiei de a-şi apăra interesele fundamentale în Transcaucazia şi CSI, se arată în declaraţii.
În privinţa problemei nucleare iraniene, Moscova şi Beijingul se angajează să promoveze soluţionarea cât mai rapidă a acesteia prin mijloace politico-diplomatice, cu asigurarea dreptului Iranului la folosirea energiei nucleare în scopuri paşnice.