Rusia anunţă ieşirea din recesiune
Premierul Vladimir Putin a declarat că în 2010 PIB-ul Rusiei a crescut până acum cu patru la sută, producţia industrială cu 9,6 procente în timp ce şomajului s-a redus.
18 Septembrie 2010, 08:37
Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a lansat vineri un nou apel la oamenii de afaceri ruşi şi străini să investească în economia rusească - care, a declarat el, a depăşit faza declinului şi manifestă o creştere într-un ritm pe care puţini analişti occidentali îl anticipau.
Premierul rus şi-a bazat pledoaria pe două idei: redresarea foarte rapidă a economiei ruseşti şi măsurile guvernului pe care îl conduce pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri.
În mod deja tradiţional, premierul rus a trecut în revistă politica anticriză a executivului său, cu accent pe salvarea sistemului bancar şi nesacrificarea veniturilor populaţiei, aspect pe care analiştii îl vor interpreta sub raport electoral.
Ca urmare, a explicat Vladimir Putin, în 2010 PIB-ul Rusiei a crescut până acum cu patru la sută, producţia industrială cu 9,6 la sută, iar veniturile reale ale populaţiei cu peste cinci la sută, concomitent cu reducerea şomajului şi crearea a peste un milion de locuri de muncă.
Aceste cifre absolute nu trebuie însă subestimate, dat fiind că recesiunea din 2008-2009 a afectat Rusia extrem de grav.
Premierul Rusiei a declarat că anul trecut contracţia economiei a fost de opt la sută.
Fără a lega explicit refacerea economiei de creşterea preţului petrolului şi gazelor, premierul rus a recunoscut că aceste venituri sunt foarte importante, pentru că permit guvernului să rezolve atât problemele sociale, cât şi pe cele legate de dezvoltare.
Măsuri de încurajare a investiţiilor
Vladimir Putin a menţionat între măsurile de încurajare a investiţiilor, adoptarea unui program special pentru dezvoltarea concurenţei, prevenirea apariţiei de noi monopoluri, armonizarea standardelor cu cele occidentale şi simplificarea procedurilor birocratice.
În plan fiscal, Vladimir Putin a spus că guvernul nu va recurge la o majorare frontală a impozitelor şi va menţine impozitul pe profit pentru organizaţii la 20 la sută, iar companiile ce implementează tehnologii noi vor beneficia de facilităţi fiscale.
Politic, discursul se poate încadra în seria de gesturi ce precedă ciclul electoral 2011-2012, la finalul căruia nimeni nu exclude revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin.