Rusia "ameninţă securitatea Uniunii Europene"
Eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie la Strasbourg în care condamnă ferm invadarea Crimeii şi afirmă că Rusia a încălcat în mod clar dreptul internaţional.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 13 Martie 2014, 19:21
Parlamentul European cere Rusiei să-şi retragă forţele militare din Ucraina şi face apel la noi sancţiuni, cum ar fi un embargou asupra armelor.
Eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie astăzi la Strasbourg, în care condamnă ferm invadarea Crimeii şi afirmă că Rusia a încălcat în mod clar dreptul internaţional, ameninţând securitatea UE.
Eurodeputaţii consideră ilegal referendumul care va fi organizat duminică privind aderarea Crimeii la Rusia şi spun că, potrivit Constituţiei Ucrainei, republica autonomă a Crimeii poate organiza referendumuri doar pe teme de interes local, nu şi pentru a modifica graniţele recunoscute internaţional.
Rezoluţia respinge obiectivul asumat de Rusia de a proteja vorbitorii de limbă rusă din Crimeea, considerându-l complet nefondat şi susţin că nu există nici o discriminare la adresa lor.
Documentul cere guvernului ucrainean să protejeze drepturile minorităţilor naţionale şi un nou regim privind folosirea limbilor minorităţilor care să ofere sprijin tuturor.
Este salutată decizia UE de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor de 11 miliarde de euro şi de a semna capitolele politice ale Acordului de asociere.
Sancţiuni "pe bază de reciprocitate" din partea Rusiei
Am întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Pia Ahrenkilde Hansen, dacă este posibil ca semnarea să aibă loc săptămâna viitoare, când este programat la Bruxelles summit-ul de primăvară.
"Comisia lucrează intens la pregătirea semnării părţii politice a acordului, care este o prioritate. Este tot ce pot să vă spun acum. Vom oferi toate informaţiile necesare la timpul potrivit. O decizie ar putea fi luată luni la Consiliul de Afaceri Externe, când s-ar putea discuta şi despre relaţia UE cu Rusia.
"Eurodeputaţii consideră în rezoluţia adoptată astăzi că în cazul în care Rusia va anexa Crimeea, UE va trebui să impună rapid un embargou asupra armelor şi tehnologiei cu dublă utilizare, restricţii ale acordării vizelor, îngheţarea bunurilor şi măsuri împotriva companiilor ruseşti, mai ales din sectorul energetic", spune Pia Ahrenkilde Hansen.
Rusia are la rândul său în vedere sancţionarea SUA şi a UE, a declarat astăzi un oficial din guvernul rus, citat de RIA NOVOSTI.
Acesta a spus că sancţiunile vor fi simetrice şi că speră să nu se ajungă la unele economice.
Temerile că Occidentul va recurge la astfel de sancţiuni în rusia a provocat o prăbuşire a rublei, care a ajuns săptămâna aceasta la un minim record.