Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rusia, acuzată de „terorism nuclear” în urma acțiunilor sale de la Cernobîl

Potrivit autorităților ucrainene, perimetrul centralei de la Cernobîl a fost minat, ceea ce pune probleme în plus pentru supravegherea nivelului radiațiilor.

Directorul adjunct al agenției de stat ucrainene pentru managementul zonei de excludere, Maksym Shevchuk. Foto: Ilie Pintea

Articol de Ilie Pintea, 16 Iulie 2022, 16:58

Centrala nucleară de la Cernobîl, care a fost ocupată de forțele ruse încă din primele zile ale războiului, a revenit la situația dinainte de începerea conflictului. Nivelul radiațiilor, care crescuse o dată cu activitatea ocupanților în zonă, a scăzut, dar distrugerile provocate în perimetrul de excludere și în apropierea centralei sunt catalogate de către autoritățile de la Kiev drept ”terorism nuclear”.

După primele două zile de război, zona centralei nucleare de la Cernobîl a fost ocupată în întregime până la 31 martie, când forțele ucrainene au recucerit perimetrul.

Astfel de locuri sunt incompatibile cu activitățile militare, iar consecințele ocupației puteau fi dramatice pentru întreaga Europă, a declarat pentru Radio România Actualități directorul adjunct al agenției de stat pentru managementul zonei de excludere, Maksym Shevchuk.

Maksym Shevchuk: Noi considerăm că aceste acțiuni se înscriu în categoria actelor de terorism nuclear. Ceea ce se întâmplă acolo este foarte periculos nu doar pentru zona propriu-zisă, pentru aceste obiective și nu doar pentru Ucraina; este periculos pentru întreaga Europă. Aș putea să o spun mai simplu: în 1986, la reactorul 4 erau aproape 2.000 de ansambluri în interiorul său, iar acum, într-unul dintre depozitele de combustibil nuclear uzat, avem peste 20.000. Vorbim despre elemente active ale acestor obiective, care sigur vor produce o catastrofă globală, dacă ceva se va întâmpla cu ele. Deci, este extrem de periculos. Nu este de conceput să avem dispozitive militare la aceste obiective, să fie depozitate arme în jurul acestor obiective, să fie survolate de avioane sau elicoptere. Aşadar, partea ucraineană nu va ataca trupele şi tehnica rusă în această zonă, pentru că noi înţelegem care sunt consecinţele unui astfel de demers. Prin urmare, a fost vorba de terorism nuclear, pur şi simplu. Rusia este un stat terorist, iar din perspectiva nucleară este un stat terorist prin posibilitatea de a folosi arma nucleară.

Sute de soldați ruși au ocupat regiunea, inclusiv în jurul centralei nucleare sau în Pădurea Roșie, locuri cu o radioactivitate ridicată.

Maksym Shevchuk: Ei au săpat tranşee, au trăit acolo, au gătit, au făcut focuri. În acest teritoriu există multe elemente radioactive diferite şi cele mai periculoase sunt cele care pot fi inhalate, prin respiraţie. Iar ei au inspirat mult praf radioactiv. Toţi militarii care s-au aflat pe acest teritoriu vor prezenta consecinţe foarte complicate pentru sănătatea şi viaţa lor. Cu siguranţă. Nu cunoaştem o statistică legată de rănile suferite de ei, însă ştim cu siguranţă că se vor confrunta cu consecinţe grave. Acest fapt demonstrează, de asemenea, că, pentru Rusia, valoarea vieţii umane este zero, nimic.

În prezent, nivelul radiațiilor la Cernobîl a revenit la valorile dinainte de război, dar urmele ocupației ruse se văd peste tot. De asemenea, perimetrul a fost minat, ceea ce pune probleme în plus pentru supravegherea nivelului radiațiilor.

În lume 08 Mai 2025, 07:35

Continuă conclavul pentru alegerea următorului papă

Pentru ca un candidat să fie ales este necesară o majoritate de două treimi, adică 89 de voturi.

Continuă conclavul pentru alegerea următorului papă
În lume 07 Mai 2025, 23:42

Fum negru la Vatican după primul vot în conclav

Niciodată un papă nu a fost ales imediat la primul vot.

Fum negru la Vatican după primul vot în conclav
În lume 07 Mai 2025, 22:27

Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia

Punctul central al vizitei lui Xi Jinping va fi parada militară de vineri, 9 mai, de la Moscova, când Rusia va marca 80 de...

Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia
În lume 07 Mai 2025, 19:02

La Vatican, începe primul vot pentru alegerea succesorului Papei Francisc

Întreaga lume catolică va fi cu ochii pe hornul Capelei, în aşteptarea fumului alb care anunţă desemnarea noului Suveran Pontif.

La Vatican, începe primul vot pentru alegerea succesorului Papei Francisc
În lume 07 Mai 2025, 18:53

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, este aşteptat la Moscova

Înainte chiar de invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, Rusia şi China au stabilit un parteneriat strategic, despre care atât...

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, este aşteptat la Moscova
În lume 07 Mai 2025, 18:46

Comisia Europeană a deschis patru proceduri de infringement la adresa României

Printre acestea se numără avizul motivat în care Comisia cere României să elimine restricţiile privind stabilirea preţurilor...

Comisia Europeană a deschis patru proceduri de infringement la adresa României
În lume 07 Mai 2025, 18:41

Franţa şi Germania vor înfiinţa un Consiliu de Apărare şi Securitate comun

Franţa şi Germania se află într-o coordonare permanentă şi în legătură cu ceilalţi parteneri europeni şi din Marea Britanie,...

Franţa şi Germania vor înfiinţa un Consiliu de Apărare şi Securitate comun
În lume 07 Mai 2025, 16:27

La Vatican începe procedura de alegere a succesorului Papei Francisc

Cardinalii electori se închid pentru vot în Capela Sixtină și întreaga lume catolică va fi cu ochii pe hornul capelei, în...

La Vatican începe procedura de alegere a succesorului Papei Francisc