Rusia acuză 30 de militanţi Greenpeace de piraterie
Reacţia Rusiei, la o acţiune ca multe altele a Greenpeace, a fost extrem de dură pirateria pedepsindu-se, conform legislaţiei, cu închisoare de până la 15 ani.
04 Octombrie 2013, 20:27
Rusia anunţă că cei 30 de militanţi Greenpeace reţinuţi luna trecută, după ce au încercat să escaladeze o platformă petrolieră deţinută de Gazprom, au fost inculpaţi pentru piraterie.
În legislaţie, această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de până la 15 ani.
Acuzaţii, dintre care 26 sunt cetăţeni străini, se declară nevinovaţi.
Reacţia Rusiei la o acţiune ca multe altele a Greenpeace a fost extrem de dură, disproporţionată în raport cu faptele şi ignorând inerentul scandal internaţional şi intern; mai ales că, anul trecut, activiştii organizaţiei au reuşit să paralizeze pentru 15 minute activitatea aceleiaşi platforme, Prirazlomnoye, fără urmări pentru ei.
Explicaţia, aşa cum se poate deduce din declaraţiile liderilor de la Moscova, este că reacţia se adresează nu atât Greenpeace, cât concurenţilor Rusiei în lupta pentru controlul Arcticii, ultima bază de resurse naturale neexploatată încă a omenirii.
Transferul regiunii arctice sub controlul altcuiva, "o prostie totală"
Solicitat ieri să comenteze opinia unui cercetător rus potrivit căruia întreaga Arctică ar trebui plasată sub control internaţional, Vladimir Putin, surprins cu microfonul deschis, a spus cu jumătate de gură "un tâmpit", iar cu voce tare a descris pe larg importanţa strategică, militară şi economică a regiunii pentru Rusia, subliniind că Rusia îşi va extinde prezenţa în Arctica.
Putin a respins ideea transferului regiunii sub controlul cuiva - a spus el - ca pe o prostie totală, o atitudine antipopulară, antipatriotică şi economic nocivă, întrucât regiunea este foarte bogată în resurse minerale şi extrem de atractivă pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.
În acest plan, unele medii de la Moscova afirmă că Greenpeace, cu un buget de 300-400 de milioane de dolari, ar acţiona în interesul anumitor companii occidentale de petrol şi gaze, în detrimentul intereselor companiilor ruseşti şi a celor occidentale partenere ale acestora.
Mediile ruse publică interviuri cu foşti lideri ai Greenpeace, care acuză acum deschis organizaţia de transformarea ei într-o structură de lobby.
Reacţia Rusiei este în acest context un semnal că va reacţiona dur la orice încercare de a-i contesta interesele în regiunea polară de nord, fie acestea militare sau economice.
Ca urmare, a declarat premierul Dmitri Medvedev, guvernul va adopta măsuri de înnăsprire a pedepselor pentru acţiunile ce pun în pericol securitatea obiectivelor energetice.