Rusia a încheiat testările unui vaccin împotriva noului coronavirus
Articol de Sergiu Şteţ, 13 Iulie 2020, 18:03
Universitatea Secenov a încheiat cu succes testările primului vaccin din lume împotriva coronavirusului pe voluntari, a anunţat pentru RIA Novosti directorul Institutului de medicină translaţională şi biotehnologie din cadrul universităţii, Vadim Tarasov.
Testările clinice au început la 18 iunie, iar vaccinul a fost dezvoltat de specialiştii din cadrul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie "N.F. Gamalei". Primul grup de voluntari va fi externat miercuri, 15 iulie, iar cel de-al doilea - pe 20 iulie.
Directorul Institutului de parazitologie medicală şi boli tropicale din cadrul Universităţii Secenov, Alexandr Lukaşev, a declarat că, în etapa actuală, obiectivul studiului cercetătorilor a fost acela de a arăta siguranța vaccinului pentru sănătatea omului. Înaintea începerii studiilor clinice, a fost efectuată o examinare detaliată a voluntarilor, inclusiv în privinţa absenței anticorpilor la coronavirus.
Apoi aceştia au fost izolaţi timp de două săptămâni pentru a preveni infectarea. După aceea, a fost efectuată imunizarea și a început studiul propriu-zis. Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri - participanţii primului grup au primit o singură doză de vaccin, iar cel de-al doilea grup - două doze de vaccin.
Toţi participanţii la teste se simt foarte bine, a declarat Lukaşev. Vaccinul nu a provocat o reacţie negativă organismului, cu excepţia creşterii temperaturii corpului în primele două zile de la vaccinare. La rândul său, Vadim Tarasov a subliniat că voluntarii au fost limitaţi în contactele lor cu lumea exterioară, chiar înainte de începerea testelor, pentru a exclude posibilitatea infectării cu virusul SARS-CoV-2.
De aceea, potrivit afirmaţiilor cercetătorului, izolarea a afectat starea psihologică a voluntarilor. În timpul studiului, au apărut unele conflicte, voluntarii având o creştere a stresului emoțional, motiv pentru care a fost nevoie de implicarea psihologilor.
Dar în curând, participanţii la studiu vor putea să se întoarcă la viaţa lor obişnuită, să facă sport, să studieze, să reia munca. După externare, medicii vor continua să-i supravegheze pe voluntari pentru a vedea cum se manifestă imunitatea acestora.