Rusia a creat consiliul de afaceri pentru cooperarea cu România
La Moscova s-a constituit consiliul de afaceri pentru cooperarea cu România , care face parte din cadrul camerei de comerţ şi industrie a Federaţiei Ruse.
15 Decembrie 2010, 01:36
La Moscova s-a desfăşurat marţi, şedinţa de constituire a consiliului de afaceri pentru cooperarea cu România, din cadrul camerei de comerţ şi industrie a Federaţiei Ruse.
Preşedintele consiliului a fost ales Viktor Trigubko, vicepreşedinte al unei companii cu o prezenţă substanţială în industria aluminiului şi a sârmei în România, prin combinatele de la Târgovişte şi Câmpia Turzii.
Trebuie spus că nu este exclusivitate, există 86 de asemenea consilii în cadrul camerei de comerţ a Rusiei.
Şi consiliul de cooperare cu România îşi propune să contribuie la promovarea companiilor ruseşti pe piaţa românească şi a investiţiilor româneşti pe piaţa rusă, a contactelor între oamenii de afaceri români şi ruşi, a contactelor între firmele ruseşti şi autorităţile române, precum şi pentru îmbunătăţirea imaginii Rusiei în România.
Nu este vorba de o instituţie formalizată, ea nu este o persoană juridică.
În mod real, probabil lucrurile - după cum spuneau participanţii - se vor concretiza în facilitarea contactelor de afaceri, vizite, organizarea de conferinţe, schimb de informaţii şi documentare, propunerile concrete urmează să fie transmise la conducerea acestui consiliu în cursul acestei luni şi undeva, în luna februarie, preşedintele Consiliului, Viktor Trigubko, va vizita Bucureştiul, pentru a stabili contacte cu partea română.
Sunt vizate toate domeniile de cooperare şi interesul este manifestat atât de companiile ruseşti prezente deja şi prezente masiv în România, cum este Lukoil, cum este Mechel, cum este Vintec, care controlează industria românească de aluminiu, cât şi de companiile care abia intenţionează să ajungă pe piaţa românească.
De altfel, toţi au spus că, în pofida blocajului politic în relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova, business-ul rus a reuşit să-şi găsească calea pentru a ajunge pe piaţa română şi lucrează, în pofida faptului că România este un partener destul de dificil, şi toţi au spus că acest blocaj politic nu trebuie să afecteze cooperarea economică bilaterală.
De altfel, acest punct de vedere este împărtăşit şi de oficiali din partea Ministerului rus de Externe şi ai celui al Economiei din Rusia, care au participat la întâlnire şi şi-au dat girul pentru acest consiliu.