Rusia a anunțat că își recheamă ambasadorul de la Washington
18 Martie 2021, 06:07
Rusia a anunțat că își recheamă ambasadorul de la Washington pentru consultări asupra viitorului relațiilor ruso-americane. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, potrivit Reuters, că Rusia va fi făcută cu certitudine responsabilă pentru acțiunile sale și că relația americano-rusă va fi net diferită de cea a precedentei administrații.
O reacție dură a provocat la Moscova interviul președintelui Joe Biden pentru ABC, în care acesta a amenințat că președintele Putin va plăti în curând prețul pentru interferența în alegerile americane, ca și răspunsul afirmativ la întrebarea dacă îl consideră pe Putin asasin. În cursul serii, Rusia și-a rechemat ambasadorul la Washington pentru consultări și analizarea întregului complex al relațiilor ruso-americane, aflate într-o stare gravă, a anunțat Ministerul rus de Externe, acuzând de acest blocaj politica Statelor Unite din ultimii ani.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că interesul Moscovei este să nu permită degradarea lor ireversibilă, dacă și Statele Unite conștientizează riscurile pe care aceasta le implică. Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a numit declarațiile liderului american iraționale și isterice, provocate de sentimentul de neputință rezultat din lipsa de efect a sancțiunilor, amenințărilor și încercărilor de amestec în afacerile interne ale Rusiei.
Potrivit președintelui Dumei, afirmațiile liderului american sunt insultătoare pentru poporul rus, nimănui nefiindu-i permis să se refere astfel la președintele Rusiei. Ca exemplu contrar, Volodin i-a menționat pe președinții americani care, în pofida criticilor la adresa Uniunii Sovietice, au acționat constructiv - a spus el - în relațiile cu Moscova. Rusia nu are nicio legătură cu nicio campanie împotriva candidaților la postul de președinte al Statelor Unite și respinge ca incorecte, nefondate și nedemonstrate afirmațiile din raportul comunității americane de informații, conform căruia Rusia s-a interferat în campania prezidențială în favoarea lui Donald Trump și în detrimentul lui Joe Biden, a declarat purtătorul de cuvânt al lideruluii rus, Dmitri Peskov.
Kremlinul, a spus el, regretă că asemenea materiale "lipsite de calitate" sunt folosite ca pretext pentru sancțiuni împotriva Rusiei. Ministerul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut astăzi la Moscova convorbiri cu omologul său israelian, Gabi Ashkenazi, aflat în prima lui vizită în Rusia în această calitate. Vizita a avut loc în contextul evoluțiilor rapide din Orientul Mijlociu, marcate de normalizarea relațiilor dintre Israel și o serie de țări arabe, salutată de Moscova, progresele în reglementarea crizei libiene, dar și deteriorarea relațiilor americano-saudite și încetarea livrărilor de arme americane participanților la conflictul din Yemen.
În același timp, stagnează situația din Siria, unde Israelul a continuat să bombardeze obiective iraniene și pro-iraniene chiar în preziua vizitei ministrului său de externe în Rusia și în pofida cererii Moscovei de a opri aceste acțiuni. După convorbiri, Serghei Lavrov nu a comentat situația, în timp ce Gabi Ashkenazi a reafirmat că Israelul are dreptul și va continuă să-și asigură securitatea și nu va permite Iranului să folosească teritoriul sirian împotriva sa.
În centrul evoluțiilor din Orientul Mijlociu se află acum și revenirea în cadrul acordului nuclear iranian a Statelor Unite, de jure, și a Iranului, de facto, reanimarea lui fiind susținută de Rusia, nu însă și de Israel. Ministrul israelian de externe a declarat azi că reglementarea situației din regiune presupune ca Iranul să pună capăt programului său nuclear și acțiunilor subversive în zonă.
De menționat că zilele acestea o înaltă delegație politico-militară israeliană, în frunte cu președintele Reuven Rivlin vizitează Franța și Germania, doi semnatari ai acordului nuclear cu Iranul, pentru a face lobby împotriva reanimării acestuia, după cum menționează cotidianul "Jerusalem Post". Convorbirile Lavrov-Ashkenazi au avut loc la câteva zile după turneul șefului diplomației ruse în regiunea Golfului, unde acesta a susținut intenția administrației Biden de a reveni în cadrul acordului nuclear cu Iranul, dar în varianta lui inițială și nu ajustată prin includerea problemelor iraniene și a politicii Teheranului în regiune.
Serghei Lavrov a propus o tactică a pașilor graduali și sincronizați pe care ar trebui să îi întreprindă Washingtonul și Teheranul, Rusia renunțând la poziția sa că primul pas trebuie să îl facă Statele Unite pentru că s-au retras din acord.
Serghei Lavrov și Gabi Ashkenazi au discutat problema acordului nuclear iranian, fără a oferi însă presei niciun fel de detalii. Evoluțiile din Orientul Mijlociu se pot complică însă, după agravarea bruscă astăzi a relațiilor ruso-americane.