Rupert Murdoch renunţă la achiziţionarea BSkyB
Grupul american de presă News Corp a anunţat că va renunţa la achiziţionarea proiect de cumpărare a pachetului majoritar la compania britanică de televiziune prin satelit BSkyB. Premierul britanic a salutat această decizie.
Articol de Paul Poteraşi, 13 Iulie 2011, 17:36
Grupul american de presă News Corp, deţinut de magnatul australiano-american Rupert Murdoch, a anunţat miercuri că va renunţa la controversatul proiect de cumpărare a unui pachet de canale britanice de televiziune prin satelit BSkyB pentru suma de 10 miliarde de euro, precizează BBC.
Anunţul magnatului vine după ce Camera Comunelor se pregătea să voteze pentru o moţiune în care să se solicite acest lucru.
Moţiunea trebuia să aibă un caracter simbolic şi era neconstrângătoare pentru grupul News Corp.
Liderii celor trei partide importante anunţaseră că vor sprijini moţiune.
Decizia vine pe fondul acuzaţiilor privind interceptarea ilegală a telefoanelor de către filiala britanică a grupului News Corporation, News International.
"Am considerat că propunerea de achiziţionare a BSkyB de către News Corporation ar fi benefică pentru ambele companii, dar a devenit limpede că este foarte dificil să se progreseze într-un asemenea climat.
"News Corporation rămâne un acţionar pe termen lung al BSkyB. Suntem mândri de succesul pe care îl are şi de contribuţia noastră în realizarea sa", a afirmat vicepreşedintele News Corp într-o declaraţie.
Purtătorul de cuvânt al premierului britanic David Cameron a declarat că şeful guvernului salută decizia News Corp.
"Aşa cum premierul a precizat este bine ca afacerile să se concentreze pe curăţarea mizeriei şi pe a-şi pune casa în ordine", a mai precizat purtătorul de cuvânt.
Premierul a declarat în Camera Comunelor că investigaţiile ar trebui să înceapă "cât mai repede posibil" şi că ar trebui să se efectueze în două părţi: o anchetă asupra infracţiunilor din presă şi poliţie şi o revizuire asupra reglementărilor din presă.
Scandalul interceptării ilegale de convorbiri telefonice a izbucnit în urmă cu câţiva ani.
Iniţial, s-a crezut că este vorba de un caz izolat al unui reporter al News of the World care a acţionat pe cont propriu, însă informaţiile apărute în ultima perioadă sugerează că practica ar fi fost folosită pe scară largă în cadrul organizaţiei.
Pe lângă telefoanele unor politicieni sau ale unor vedete, ar fi fost ascultate şi mesajele transmise de rudele victimelor atentatelor teroriste din 2005, cele ale rudelor soldaţilor decedaţi în Afganistan şi ar fi fost accesate telefoanele victimelor unor crime, în căutarea de informaţii exclusive.
Din cauza scandalului, tabloidul News of the World, deţinut de News Corporation, şi-a încetat sâptămâna trecută activitatea.