Rupert Murdoch ar putea părăsi presa britanică
Majoritatea britanicilor, de la liderii politici şi până la simplii cititori, şi-au arătat nemulţumirea faţă de stilul de presă folosit de angajaţii companiei americane News Corporation.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 13 Iulie 2011, 20:16
Magnatul presei, Rupert Murdoch, îşi pregăteşte retragerea din Marea Britanie, forţat şi de recentul scandal care a dus la închiderea unuia dintre ziarele pe care le deţinea.
Majoritatea britanicilor, de la liderii politici şi până la simplii cititori, şi-au arătat nemulţumirea faţă de stilul de presă folosit de angajaţii magnatului americano-australian.
Din această cauză, politicienii de la Londra, indiferent de doctrină, au făcut front comun împotriva lui Rupert Murdoch şi au cerut blocarea unui proiect prin care trustul acestuia ar fi urmat să cumpere compania de telecomunicaţii prin satelit BSkyB.
În plus, un sondaj de opinie de ultimă oră demonstra că aproximativ 80% dintre britanici nu mai au încredere în presă, după scandalul interceptărilor telefonice.
Presiunea publică din ce în ce mai mare şi dovezile care se înmulţesc pe zi ce trece în scandalul legat de ascultarea ilegală a telefoanelor l-au determinat pe patronul News Corp, Rupert Murdoch, să renunţe la planurile de achiziţionare a companiei BSkyB.
Într-un comunicat dat publicităţii, conducerea trustului a precizat că fuziunea ar fi fost benefică pentru ambele companii, însă în climatul actual tranzacţia nu mai poate fi realizată.
Anunţul a venit cu puţin timp înainte ca parlamentarii britanici să voteze o moţiune iniţiată de opoziţia laburistă în care se cerea ca oferta News Corp să fie respinsă.
Premierul britanic spune că "News Corp trebuie să cureţe mizeria"
Iniţiativa beneficia şi de susţinerea premierului David Cameron care, chiar dacă a fost criticat pentru relaţiile pe care le-ar avea cu Rupert Murdoch, a declarat că nu se mai poate pune problema unei astfel de tranzacţii care i-ar oferi magnatului american o influenţă foarte mare pe piaţa media britanică.
"Ce s-a întâmplat în această companie este ruşinos şi ar trebui să nu se mai gândească la fuzionare atâta timp cât nu-şi rezolvă problemele.
"Acest parlament trebuie să transmită un mesaj clar că News Corp trebuie să pună capăt intenţiilor de fuziune şi trebuie să înceapă să-şi cureţe mizeria pe care a lăsat-o în urmă", a declarat David Cameron.
Rupert Murdoch este aşteptat să apară săptămâna viitoare în faţa unei comisii parlamentare pentru a da explicaţii despre practicile din interiorul companiei.
Pe lângă tabloidul News of the World şi publicaţiile "The Sun" şi "Sunday Times" sunt acuzate că ar fi obţinut ilegal acces la informaţii despre viaţa privată a unor persoane.
Fostul premier acuză ziarele de implicarea cu lumea interlopă britanică
Printre cei care susţin acest lucru se află şi fostul premier Gordon Brown, care acuză cele două ziare că au legături cu lumea interlopă britanică.
"Sunt şocat de ceea ce s-a întâmplat şi de faptul că aceste publicaţii au apelat la serviciile unor infractori pentru a obţine informaţii.
"Dacă eu, care beneficiez de protecţie, păţesc aşa ceva, ce aşteptări mai pot avea celelalte persoane? Este revoltător că aceste ziare îşi câştigă banii de pe urma legăturilor pe care le au cu persoane cunoscute pentru antecendetele lor penale", a declarat Gordon Brown.
Fostul premier a acuzat în primul rând un articol publicat în tabloidul "The Sun", în care erau prezentate detalii confidenţiale despre o boală genetică de care suferă fiul său.
Conducerea ziarului a respins însă toate acuzaţiile şi susţine că informaţiile au fost obţinute printr-o sursă legală.
Este posibil însă ca cele două publicaţii să facă şi ele obiectul unei anchete, premierul David Cameron anunţând miercuri în parlament că, în cel mai scurt timp, va începe o investigaţie condusă de un judecător care se va concentra asupra practicilor folosite în cadrul News International şi a modului în care este reglementată piaţa media.
Primul-ministru a precizat că în cadrul acestei anchete judecătorul va avea puterea de a cita martori şi de a lua declaraţii sub jurământ din partea tuturor părţilor implicate.
David Cameron a estimat că primele rezultate ale acestei investigaţii vor fi anunţate peste un an.