Românul luat ostatic în Algeria este liber
Ministerul afacerilor externe confirmă eliberarea cetăţeanului român care fusese luat ostatic în Algeria. Teroriştii din Amenas mai ţin captivi "zeci de străini".
Articol de Sorin Solomon, 18 Ianuarie 2013, 19:54
Cetăţeanul român aflat în complexul In Amenas a reuşit să contacteze misiunea diplomatică română, prin intermediul unui telefon mobil, în timpul evenimentelor dramatice declanşate de atacul terorist, se arată într-un comunicat al MAE.
Cetăţeanul român a fost asistat cu privire la conduita de urmat, aspect ce a făcut posibilă salvarea vieţii sale.
Ministerul afacerilor externe confirmă că cetăţeanul se află în prezent în custodia ambasadei României la Alger.
Acesta se află într-o stare bună de sănătate.
Ministrul de externe Titus Corlăţean a dispus detaşarea de urgenţă la Alger a doi consuli din Centrala MAE, care au ajuns la destinaţie în cursul acestei după-amiezi, pentru a acorda asistenţă consulară suplimentară.
Teroriştii din Algeria mai ţin captivi "zeci de străini"
Autorii răpirilor din Algeria vor să negocieze cu Franţa oprirea intervenţiei militare din Mali şi eliberarea străinilor pe care-i mai ţin captivi, în schimbul unor terorişti deţinuţi în SUA pentru acte de terorism.
Aproximativ 650 de ostatici, dintre care 573 algerieni şi 66 de străini, au fost eliberaţi în cursul operaţiunii de ieri a armatei algeriene, conform unui bilanţ făcut public de agenţia oficială de presă a Algeriei, dar, potrivit presei franceze, se crede că în mâinile răpitorilor s-ar mai afla câteva zeci de cetăţeni străini.
Armata continuă operaţiunea la complexul de exploatare a gazelor şi speră să ajungă la o soluţie paşnică.
La Bucureşti, celula de criză de la ministerul de externe monitorizează atent situaţia, după ce s-a aflat că printre ostatici s-ar afla cel puţin un cetăţean român.
Un român şi doi filipinezi angajaţi ai companiei nipone JGC care operează pe platforma petrolieră din Algeria vizată de islamişti s-ar afla în siguranţă, a anunţat vineri compania japoneză, scrie AFP şi Kyodo.
În total, JGC are 78 de angajaţi în Algeria, dintre care 17 japonezi.
Premierul britanic a raportat Parlamentului situaţia captivilor britanici
În afară de România, mai multe ţări europene au cetăţeni luaţi ostatici în Algeria.
La Londra, premierul David Cameron a mers în Parlament pentru a raporta despre situaţia britanicilor ţinuţi captivi, transmitea corespondentul Radio România, Dan Vasiliu.
Premierul David Cameron a anunţat astăzi că numărul britanicilor aflaţi încă în pericol a fost redus faţă de estimările iniţiale.
"Aseară, numărul cetăţenilor britanici aflaţi în pericol era mai mic de 30. Din fericire, ştim acum că acest număr a fost redus semnificativ. Prioritatea noastră rămâne securitatea cetăţenilor britanici implicaţi, repatrierea celor ucişi şi evacuarea persoanelor rănite şi a celor eliberate" a spus premierul David Cameron.
Un britanic a fost ucis în momentul în care teroriştii au atacat uzina din In Aménas şi se crede că în jur de 10 britanici sunt ţinuţi în continuare ostatici.
Un cetăţean scoţian a fost eliberat în timpul intervenţiei forţelor algeriene, iar o altă persoană, de origine nord-irlandeză, a scăpat după ce maşina atacatorilor în care călătorea a fost implicată într-un accident.
David Cameron a precizat că nu a fost informat de autorităţile algeriene de lansarea unei operaţiuni de salvare decât după ce aceasta era în plină desfăşurare, guvernul algerian motivând că teroriştii intenţionau să fugă, punând viaţa ostaticilor în pericol.
Ministerul britanic de externe anunţa la rândul său că un avion având la bord o echipă pentru intervenţii de urgenţă a aterizat în sudul Algeriei şi are misiunea de a-i repatria pe cetăţenii britanici ţinuţi ostatici, dar nu au fost oferite detalii despre modul în care ar putea fi eliberaţi aceştia.