Românii, "nemulţumiţi de liderii actuali"
Nemulţumirea faţă de liderii actuali este cea care îi împinge pe oameni să iasă în stradă, comentează publicaţia internaţională "The Guardian".
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Ianuarie 2012, 09:22
"The New York Times" subiniază că marţi s-a anunţat revenirea în guvern a popularului oficial român din domeniul sănătăţii, Raed Arafat, a cărui demisie a provocat zile întregi de proteste uneori violente în toată ţara, gestul fiind considerat un semnal că se doreşte stăvilirea furiei pe care populaţia şi-a manifestat-o faţă de guvern.
"Corriere della sera" se întreabă dacă revenirea lui Arafat va pune capăt protestelor care durează de cinci zile şi care de fapt se datorează şi măsurilor de austeritate şi scăderii nivelului de trai.
Pe o vreme geroasă, protestatarii au ieşit în stradă, strigând "Libertate!" şi arborând pancarde pe care se putea citi: "Foametea şi sărăcia au cuprins România!".
Românii la Bucureşti, la manifestaţii pentru încă o zi, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, după manifestaţiile şi tulburările din timpul weekend-ului, anunţă şi cotidianul grec "Phileleftheros".
Premierul Emil Boc şi-a apărat politica de austeritate şi a exclus varianta demisiei, în timp ce preşedintele Traian Băsescu nu a apărut încă în faţa opiniei publice, reţine cotidianul spaniol "La Vanguardia".
Nemulţumirea faţă de liderii actuali este cea care îi împinge pe oameni să iasă în stradă, dar ar fi o greşeală să considerăm aceste demonstraţii ca fiind îndreptate doar împotriva lui Băsescu şi a guvernului său, comentează "The Guardian".
În ultimele două zile, cei mai vizibili reprezentanţi ai statului au fost poliţiştii, ceea ce înseamnă că situaţia este privită în primul rând drept o problemă legată de respectarea legii şi ordinii publice.
În circa 40 de oraşe au continuat protestele cetăţenilor nemulţumiţi de măsurile de austeritate aplicate pentru a reduce efectele crizei economice şi financiare, de reducerea salariilor în sectorul public, creşterea taxelor şi a impozitelor şi de controlul coaliţiei de guvernământ asupra instituţiilor publice, comentează publicaţia spaniolă "El Pais".
Opoziţia parlamentară a condamnat violenţa, dar a susţinut protestele, care ar putea schimba situaţia din România, conchide publicaţia citată.