Românii din Italia preferă rate la bancă decât chiria lunară
În 2012, peste o cincime din numărul total de cereri de finanţare efectuate de cetăţenii non italieni, dar rezidenţi în Peninsulă, au fost înaintate de români.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 10 Aprilie 2013, 16:06
În ciuda crizei economice, romanii din Italia sunt pe primul loc la obtinerea de credite pentru casa. In 2012, peste o cincime din numărul total de cereri de finanţare efectuate de cetăţenii non italieni (dar rezidenti in Peninsula) au fost înaintate de români (peste jumătate de milion de cereri, echivalentul a 22% din total), urmaţi de albanezi (cu 6,1% din total) şi de marocani (cu 5,7%).
Decat sa plătească chiria de 500 - 700 pe luna, prefera sa solicite un credit pentru locuinta, iar dupa acea sa plătească rata care ajunge cam la aceeasi suma, doar ca se plateste pentru cel putin 30 de ani.
Toate acestea in ciuda crizei economice care este resimţită de către toţi cetăţenii, indiferent ca sunt italieni sau imigranti rezidenti in Peninsula.
In contextul in care consumurile au scăzut, iar investiţiile pentru cumpărarea locuinţelor s-au diminuat, “cererea de credit din partea imigrantilor pe anul trecut a reprezentat un procent de 12 % din totalul solicitarilor înaintate de familii la bănci şi societăţi financiare”.
Anul trecut, noii italienii - asa cum sunt numiti in general străinii stabiliţi în ultimii ani în Italia - au solicitat 7% dintre împrumuturile imobiliare, 11% dintre împrumuturile finalizate, 15% dintre creditele pentru nevoi personale. Românii sunt pe primul loc la obţinerea de credite.
Solicitanţii de credit, între 25 şi 44 de ani
Acestea sunt datele unui raport anual privind cererea de credit din partea cetăţenilor straini, realizat de o societate care se ocupă de analizarea operaţiunilor bancare şi care oferă consultanţă financiară clienţilor săi.
Interesant este ca potrivit acestui raport, solicitantii acestor credite au varste cuprinse între 25 şi 44 de ani, adică tocmai acea categorie în care se concentrează cel mai mult necesitatea de consumuri şi de investiţii chiar şi pe termen mediu-lung.
Raportul mai arata ca peste o cincime din numărul total de cereri de finanţare efectuate de cetăţenii straini au fost înaintate de români (peste jumătate de milion de cereri, echivalentul a 22% din total), urmaţi de albanezi (cu 6,1% din total) şi de marocani (cu 5,7%).
Va intrebati cum poate un roman cu un salariu de o mie de euro sa obtina un impriumut pentru locuinta? In general toti acei romani care si-au cumparat case printr un credit bancar au demonstrat venitul total al familiei ...salariul lui impreuna cu cel al sotiei. Desigur conteaza locul de munca, tipul de contract de munca si este necesar un girant italian.
Românii solicita ca imprumut 116.656 de euro pentru a-şi cumpăra casă
În împrumuturile finalizate, cererile imigranţilor reprezentau 11% din total. şi în acest caz primatul le revine românilor, cu 24% dintre cereri (valoare medie 3.145 Euro), urmaţi, la mare distanţă, de albanezi cu 7% (valoare medie 4.494 Euro) şi de cetăţenii din Maroc cu o cotă de 6% (valoare medie 2.332 Euro).
Privind împrumuturile personale, 15% dintre cereri sunt din partea imigrantilor: 24% (valoare medie 8.515 Euro) sunt solicitarile din partea romanilor, 6% a filipinezilor (9.750 Euro) şi a marocanilor (8.004 Euro).