Românii din Austria s-au întâlnit la Graz
Întâlnirea românilor din landul Steiermark din Austria a avut loc sub acoperirea anonimatului.
Articol de Ioan Suciu, 08 Februarie 2012, 08:29
Văduva neagră, Omul păianjen, vrăjitoare, Zoro, Contele Dracula, diferite personaje din filme horror au animat atmosfera Făşangului, organizat la Graz de Asociaţia AUT PRO ROM la întâlnirea românilor din landul Steiermark Austria.
În Austria dar şi în Germania acum în această perioadă au loc balurile de Fasching.
Este o perioadă specială a fiecărui an, o tradiţie veche de secole, un prilej de sărbătoare înainte de postul ce anunţă sărbătorile pascale.
Astfel sute de români care trăiesc în Austria la Graz au participat la balul mascat organizat de Ionel Mircea Popi preşedintele asociaţiei "Austria pentru România”-AUTPROROM.
Şi cum nu există bal, fie el şi mascat, fără muzică, şi la Graz românii au demonstrat că ştiu să se distreze.
Interpreţii de muzică populară Florin Marin şi Emanuel Cârstea din Cluj au încântat atmosfera de la întânirea românilor.
O altă prezenţă remarcabilă la Făşang a fost a umoristului Radu Pietreanu (ex Vacanţa Mare) şi a chitaristului Mihai Napu.
Cei doi mari artişti au pus bazele unui nou stil muzical, stilul VaMuZ, care abordează conceptul de Stand Up Folk&Parody.
Cei doi au interpretat la Gratz piese de pe albumul "Între înger şi drac”, inspirat din viaţa cotidiană dar şi foarte multe melodii cântate la Cenaclul Flacăra.
Melodiile patriotice cântate de Vacanţa muzicală într o manieră profesionistă au ridicat românii prezenţi la eveniment în picioare demonstrând încă odată că spiritul românesc este şi în Austria la el acasă.
Revenind la semnificaţia sărbătorii trebuie spus că Fasching sau Farsangul cum este cunoscut obiceiul în Banat vine de altfel de la termenul german vaschanc sau vastschang (Fastschank), ultima băutura dinainte de începrea postului.
În trecut, odată cu începerea Fasching-ului, cei din clasele de jos primeau permisiunea de a purta costume şi măşti, viu colorate şi adesea extravagante, să petreacă după pofta inimii şi chiar să îi imite pe aristocraţi sau pe capii Bisericii, fără a se teme ca vor fi pedepsiţi.
Erau zile de petrecere liberă, de distracţie, dar adesea petrecăreţii mergeau prea departe, iar nobilii vremii se simţeau insultaţi.
După ce pentru un timp Fasching-ul a fost interzis, tocmai din acest motiv, încetul cu încetul a revenit în viaţa tuturor.