Românii continuă să fie cei mai numeroşi străini în Madrid
Majoritatea străinilor care trăiesc în comunitatea Madrid, regiune cu peste 6 milioane de locuitori, se simt integraţi, arată barometrul anual al imigraţiei.
08 Mai 2014, 01:07
Majoritatea străinilor care trăiesc în comunitatea Madrid, regiune cu peste 6 milioane de locuitori, se simt integraţi, arată barometrul anual al imigraţiei.
Românii, deşi în scădere faţă de anul trecut ca număr, continuă să fie cei mai numeroşi peste 210 mii.
"Am probleme că nu găsesc de muncă, am 32 de ani. Eu cred că e cam greu pentru noi aici, dă vina pe noi, că noi avem vină că au venit şi ei la muncă", povesteşte Alina.
Alina trăieşte de 10 ani în regiunea Madridului în oraşul Alcalá de Henares şi spune că de când a început criza economică spaniolii sunt mai intoleranţi faţă de străini.
Barometrul privind migraţia în 2014 arată că limba este principalul obstacol în procesul integrării în societatea spaniolă, urmată de discriminare pentru 17% din imigranţi.
Care este obiectivul acestui barometru l-am întrebat pe consilierul pe probleme sociale Jesús Fermosel care a prezentat rezultatele studiului realizat pe baza interviurilor cu 1300 de persoane.
Jesús Fermosel: Este o statistică pe care o facem anual şi un instrument pentru a cunoaşte populaţia imigrantă, precum şi problemele şi necesităţile pe care le au aceşti oameni în comunitatea noastră.
Reporter: Percepţia asupra românilor al cărui număr a scăzut în ultimul an este mai rea sau este aceeaşi?
Jesús Fermosel: Cred că modelul de integrare al comunităţii Madrid şi sistemul pe are îl are economia generează cea mai mare rată de angajări în rândul imigranţilor din întreaga ţară. Mai mult, rata angajărilor în rândul femeilor imigrante este cu 8% mai mare decât cea la nivel naţional. Cred că suntem un model, aşa arată acest barometru care reflectă că imigraţia nu este o problemă atât din puctul de vedere al spaniolilor cât şi al imigranţilor înşişi. Nu cred că se pune problema respingerii din partea spaniolilor. În mod evident criza şi principala ei consecinţă - şomajul - creează îngrijorare, însă acceptarea reciprocă nu s-a modificat.
Imigranţii au acces gratuit la informaţii
Studiul a fost prezentat la Centrul de Participare Hispano Român din oraşul Alcalá de Henares unde românii alături de alţi imigranţi din oraş au acces gratuit la internet, la informaţii privind diverse documente, la bibliotecă sau pot beneficia de consultanţă juridică.
"Cel mai de succes atelier este cel de căutare a unui loc de muncă. Este vorba despre căutarea activă pe internet bazată pe introducerea CV-ului pe paginile specializate unde se găseşte ofertă de muncă actualizată la care utilizatorii pot avea acces informatic", spune Andrea Casado, coorodonatoarea instituţiei.
Din acelaşi studiu mai reiese că diferenţele culturale, discriminarea la locul de muncă, obţinerea documentelor legale şi atitudinea închisă din partea autohtonilor sunt şi ele considerate obstacole în acest proces pentru mulţi dintre imiganţi.
Cei mai mulţi respondenţi cred că imigranţii ar trebui primiţi numai cu documente legale şi cu un loc de muncă sigur, în timp ce numai 4,9% cred că accesul imigranţilor ar trebui interzis.