Românii, cea mai numeroasă comunitate de străini din Italia
Potrivit unui studiu privind imigraţia, în Italia trăiesc aproximativ un milion de români. Creşterea ca pondere a imigraţiei a dus la înmulţirea cazurilor de manifestări xenofobe.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Noiembrie 2013, 18:42
Un studiu privind imigraţia din Italia confirmă că românii formează cea mai numerosă comunitate de străini din acestă ţară.
Documentul prezentat astăzi la Roma arată că imigranţii au ajuns aproape 10% din cei 60 de milioane de locuitori ai Peninsulei.
Dintre ei, 50,3% provin din Europa, 22,2% din Africa si 19,4% din ţările asiatice.
Potrivit realizatorilor studiului, creşterea ca pondere a imigraţiei a dus şi la înmulţirea cazurilor de manifestări xenofobe.
5.186.000 de cetăţeni străini trăiesc în prezent în Italia, dintre care 4.387.721 sunt rezidenţi.
Cea mai numeroasă comunitate de străini este cea a românilor, care sunt în număr de aproape 1 milion.
Urmează marocanii - 513.000, albanezii - 498.000, chinezii - 305.000 şi ucrainenii - 225.000.
Cazuri tot mai multe de xenofobie
Accentul se pune în studiul din acest an, potrivit coordonatoarei Ginevra De Maio, pe o creştere a cazurilor de rasism şi de discriminare.
"A existat o creştere şi din cauza dificultăţilor economice. Ca întotdeauna, în perioadele de criză, de lipsă a resurselor, apar situaţii de excludere a celor care sunt de o altă naţionalitate. În realitate nu se poate spune că se înregistrează un număr mai mare de cazuri de rasism.
"Întâlnim însă mai multe tipuri de rasism: rasismul de zi cu zi, care se produce involuntar folosind cuvinte ofensive, sau există un tip de discriminare care se întâlneşte chiar în birourile publice în momentul în care un operator se adresează unui client străin. Există chiar şi discriminări cu caracter instituţional. În Italia s-a întâmplat frecvent ca cetăţenii comunitari, cum ar fi românii, să fie excluşi de la posibilitatea de a beneficia de asistenţă socială.
"Acestor situaţii le-am dedicat un spaţiu mai amplu în studiul nostru pentru a evidenţia că este nevoie să se îmbunătăţească anumite norme care există deja, dar şi să se intervină cu noi măsuri de protejare a drepturilor cetăţenilor comunitari", spune Ginevra De Maio.