România vrea să ajute SUA în lupta cu mareea neagră
Mai multe ţări, între care şi România, au oferit Statelor Unite ale Americii asistenţă pentru curăţarea masivei pete de petrol din Golful Mexic.
07 Mai 2010, 09:37
Departamentul de Stat a arătat că SUA au primit oferte de asistenţă pentru curăţarea masivei pete de petrol din Golful Mexic din partea mai multor ţări, dintre care zece sunt europene, România aflându-se între acestea.
Reprezentanţii Departamenului de Stat au declarat că aceste ofertele primite includ experţi în diverse aspecte ale impactului petei de petrol, expertiză tehnică, cercetare , baraje plutitoare , produse de dispersare a petrolului, pompe petroliere şi oferte de tratament pentru recuperarea vieţii sălbatice.
Purtătorul de cuvânt P.J.Crowley a arătat în conferinţa de presă de la Departamentul de Stat că nu există, totuşi, o nevoie imediată de asistenţă.
"Suntem recunoscători ţărilor care au facut oferte: Canada, Franţa, Croaţia, Germania, Irlanda, Mexic, Olanda, Norvegia, România, Coreea de Sud, Spania, Suedia şi Marea Britanie.
"În vreme ce ne exprimăm mulţumirile pentru aceste generoase oferte, Garda de Coastă continuă să le evalueze pentru a decide ce am putea avea nevoie în viitorul apropiat", a declarat P.J.Crowley.
Petrolul din masiva maree neagră a ajuns la ţărmurile unui lanţ de insule din preajma Coastei statului Louisiana, insule care sunt parte a Refugiului Naţional al Vieţii Sălbatice Breton, o importantă arie pentru multe specii de păsări în pericol.
Secretarul Departamentului de Interne, Ken Salazar, a arătat că "au fost făcute greşeli majore" de către companiile implicate în explozia de la 20 aprilie a platformei petroliere Deepwater Horizon operată de British Petroleum şi că autorităţile nu vor acorda nici un permis pentru forare petrolieră în apele de coastă până când examinarea celor întamplate nu va fi încheiată.
Platforma exploatată de British Petroleum, s-a scufundat la 22 aprilie după o explozie şi un incendiu produse cu două zile mai devreme.
Ea conţinea 2,6 milioane de litri de petrol şi extrăgea aproape 1,27 de milioane de litri pe zi.