România va retrage din Afganistan "un sfert din trupe"
General-locotenentul Sorin Ioan spune că efectivele româneşti din Afganistan vor fi diminuate gradual. Majoritatea forţelor militare internaţionale părăsesc ţara până în 2015.
Articol de Mihaela Mihai, 24 Aprilie 2013, 14:43
Un bilanţ al Naţiunilor Unite arată o intensificare a violenţelor din Afganistan.
România va retrage până la toamnă aproape un sfert din militarii pe care îi are în această ţară.
În prezent, România are peste 1.500 de militari care participă la misiunile din Afganistan, iar şeful Statului Major al Forţelor Terestre a ţinut marţi să precizeze că decizia de retragere este în conformitate cu hotărârea tuturor statelor membre ale NATO.
General-locotenent dr. Sorin Ioan spune că efectivele vor fi diminuate gradual.
"Este o diminuare graduală a efectivelor în acelaşi ritm în care şi alte naţiuni participante la misiunea NATO ISAF îşi diminuează participarea, fiind perioada de tranziţie, în care predăm responsabilităţile de securitate către armată naţională afgană şi forţele de poliţie afgane", spune general-locotenent dr. Sorin Ioan.
Majoritatea forţelor militare internaţionale se pregătesc să părăsească Afganistanul până la sfârşitul lui 2014.
După această perioadă, NATO va conduce o misiune de antrenamente în această ţară. Situaţia în Afganistan este departe însă de a se calma.
Peste 470 de victime în Afganistan
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, numărul de victime ale conflictului din Afganistan a crescut cu aproape 30% în primele trei luni ale anului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Din ianuarie până în martie, 475 de civili şi-au pierdut viaţa şi alţi 872 au fost răniţi, potrivit reprezentantului special al ONU în Afganistan, Ján Kubią.
Prezent marţi la sediul NATO de la Bruxelles, unde a avut loc o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre ale Alianţei, reprezentantul Naţiunilor Unite a făcut apel către toate grupările ostile guvernului de la Kabul să înceteze să mai vizeze civili, să utilizeze copii pentru atentate sinucigaşe şi să atace locuri publice, inclusiv moschei.
Violenţele sunt de rău augur, în condiţiile în care anul trecut numărul de victime civile a scăzut cu 12%.