România va obține cea mai mică sumă dintre cele acordate țărilor UE pentru compensarea agricultorilor afectați de importul de cereale din Ucraina
Consiliul Miniștrilor Europeni ai Agriculturii a înaintat ultimele sume pentru compensarea agricultorilor afectați de importul de cereale ieftine din Ucraina.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Martie 2023, 10:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Consiliul Miniștrilor Europeni ai Agriculturii a înaintat ultimele sume pentru compensarea agricultorilor afectați de importul de cereale ieftine din Ucraina. România va obține 10 milioane de euro, cea mai mică valoare acordată țărilor care fac subiectul acestui ajutor. În țară, agricultorii solicită 200 de milioane de euro.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii de la Bruxelles: ”România pare a fi cel mai mare pierzător în urma negocierilor de la Consiliu, în condițiile în care Bulgaria și Polonia obțin mult mai mult. Conform surselor oficiale de la Bruxelles, România a intrat în negocieri, solicitând compensații de 25 de milioane de euro și a fost singura dintre cele trei țări care nu a reușit să crească valoarea față de vechea negociere, unde obținuse 10 milioane de euro. Bulgaria a reușit să crească valoarea compensației, de la 13 la 17 milioane de euro, iar Polonia de la 26 la 30 de milioane. Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, spune că România este cel mai puțin afectată de importul de cereale ieftine din Ucraina și nu se află într-o situație exagerată de supra-ofertă. Astfel, totalul producției românești adunate cu importurile din Ucraina nu sunt mult mai mari decât volumele pieței românești din ultimii cinci ani dinaintea războiului, pe când Polonia și Bulgaria se confruntă cu supra-ofertare. La polul opus se află țări precum Ungaria sau Slovacia, unde volumele sunt chiar mai mici decât media ultimilor cinci ani dinainte de război, astfel că nu primesc nicio compensație. Comisarul european spune că fondurile distribuite către cele trei țări reprezintă ajutor pentru fermierii afectați, iar statele respective au acordul de a dubla aceste fonduri de la bugetul de stat. Polonia, cea care a obținut cele mai multe fonduri, anunța zilele trecute că va dubla aceste sume, pe când guvernul de la București nu a făcut nicio precizare în acest sens. Conform asociațiilor de agricultori din țara noastră, România ar avea nevoie de compensații în valoare de 200 de milioane de euro, iar suma de 10 milioane este considerată a fi una ridicolă. Ministrul român al agriculturii, Petre Daea, nu a făcut nicio declarație la Bruxelles.”