România sprijină Turcia, devastată de cutremure
România continuă să ajute Turcia, devastată de cutremure, unde a trimis deja mai multe echipe de salvatori și produse de strictă necesitate.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Februarie 2023, 07:35
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - România continuă să ajute Turcia, devastată de cutremure, unde a trimis deja mai multe echipe de salvatori și produse de strictă necesitate. Ieri, Compania de Căi Ferate a anunțat că a încărcat un al doilea tren de peste 20 de vagoane cu astfel de produse, care să fie trimise în țara sinistrată. Mulți români au răspuns la apelurile Ambasadei Turciei de a acorda ajutor.
Așa se întâmplă și la Constanța, unde autoritățile locale și comunitatea musulmană s-au implicat direct în aceste eforturi, după cum relatează corespondentul RRA Sorin Cealera: ”Sute de produse ajung zilnic între orele 9 și 17 la punctul de colectare amenajat în depozitul de pe Bulevardul Aurel Vlaicu numărul 125, unde medicul stomatolog turc Osman Susli coordonează voluntarii. Țineți legătura acolo ce e nevoie mai mult?
Osman Susli: Îmbrăcăminte, produse de igienă și de mâncare. E nevoie mai mult /de alimente/.
Reporter: Ce ați adus?
-: Patru geci de iarnă, una de damă, trei de bărbați, câteva perechi de ghetuțe pentru copii, niște șosete, fiecare cu ce poate.
Reporter: /.../, o studentă din Turcia, aflată la Constanța cu o bursă Erasmus, s-a oferit ca voluntar.
/.../: Nu sunt din regiunea afectată, dar am prieteni acolo, sunt în viață, dar extrem de afectați, le poți simți suferința. Chiar dacă suntem departe de țară, vrem să ajutăm.
Reporter: Voluntari constănțeni au plecat în zonele afectate de cutremure; printre aceștia, și patru specialiști în căutare și salvare de la CERONAV - Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale, care s-au alăturat autorităților turce în orașul Islahiye, unde se intervine în continuare pentru căutarea victimelor aflate sub dărâmături.”
De asemenea, România a trimis deja în Turcia medici și asistenți de la Terapie Intensivă, precum și ofițeri de la Departamentul pentru Situații de Urgență, alături de echipe de căutare salvare. Ieri, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că alți cinci sute de medici și asistenți s-au înscris voluntari și s-au organizat în echipe pentru a pleca în Turcia. El a explicat, însă, că acest ajutor medical nu poate fi oferit decât dacă autoritățile de la Ankara îl solicită, ceea ce, până în momentul de față, nu s-a întâmplat. Totodată, au fost strânse și cantități importante de medicamente, urmând ca, săptămâna aceasta, autoritățile române să găsească o soluție astfel încât ele să ajungă acolo unde este nevoie.