România şi Grecia, concurente pe garanţiile europene?
Socialiştii europeni vor să extindă facilităţile de sprijin financiar gândite iniţial pentru noile state membre.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 26 Martie 2010, 15:40
Reprezentanţii Partidului Socialist European (PSE) intenţionează să convingă liderii europeni să extindă şi la celelalte ţări o facilitate de împrumut utilizată - până acum - doar de ţările UE care nu sunt în zona euro.
După întâlnirea cu premierul Greciei - socialist şi el - preşedintele Partidului Socialist European, Poul Rasmussen, a anunţat că socialiştii europeni propun extinderea facilităţii de credit de urgenţă european şi la ţările din zona euro.
Ulterior, susţin reprezentanţii PSE, această facilitate de credit va trebui transformată într-un "mecanism european de stabilitate financiară". În cadrul acestui macanism ar putea fi prevăzut şi un eventual Fond Monetar European.
Facilitatea de credit de urgenţă din partea Comisiei Europene a fost deja folosită de mai multe ţări europene printre care şi România. În cadrul acordului de împrumut extern de 20 de miliarde de euro, pe lângă banii de la FMI şi Banca Mondială, România primeşte bani la o dobândă redusă şi din partea Comisiei Europene.
“Cu un astfel de mecanism, CE va avea posibilitatea de a-şi folosi capacitatea de a se împrumuta pe piaţă şi de a oferii sumele necesare, la o dobândă mai mică, unor ţări ca Grecia", a declarat Poul Rasmussen.
"Împrumutul va fi plătit de ţara care beneficiază de bani, însă dobânda pe care o va plăti va fi mai mică dacă acesta este intermediat de Comisia Europenă", a mai spus liderul PSE.
El a mai spus că mecanismul de garantare a împrumuturilor propus de socialişti ar putea servi, dacă va fi nevoie, şi altor ţări în dificultate, ca Portugalia, a mai spus el.
Premierul grec, Giorgios Papandreu, a salutat propunerea. “Este simplă şi nu costă nimic. Ţările care vor folosi o astfel de facilitate de împrumut ar putea plăti şi o remuneraţie suplimentară celor care garantează împrumutul”, a declarat el.