România şi alte nouă state reclamă discriminare în Olanda
Ambasada României la Haga, alături de alte nouă misiuni diplomatice din state membre UE acreditate în Olanda, califică drept discriminatoriu la adresa lucrătorilor din Europa Centrală şi de Est, un site lansat de PVV.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Februarie 2012, 14:00
Ambasada României la Haga, alături de alte nouă misiuni diplomatice din state membre UE acreditate în Olanda, au transmis o „Scrisoare deschisă adresată societăţii şi liderilor politici din Olanda.
În aceasta, califică drept discriminatoriu la adresa lucrătorilor din Europa Centrală şi de Est, un site lansat de formaţiunea olandeză antiimigraţie Partidul pentru Libertate (PVV).
Recent, Partidul pentru Libertate a lansat un site unde îi invită pe olandezi să îşi exprime nemulţumirile legate de muncitori din Estul şi Centrul Europei, ca românii, bulgarii sau polonezii.
În scrisoarea deschisă, ambasadorii celor 10 state arată că fenomenul mobilităţii forţei de muncă este atât unul de natură economică, cât şi socială, astfel încât chestiunea trebuie gestionată ţinând cont de ambele aspecte de către societatea gazdă şi de către cetăţenii care aleg să locuiască şi să muncească pe teritoriul unui alt stat membru, în baza valorilor de bază ale Uniunii Europene şi luând în considerare date concrete, reale.
Site discriminatoriu
Cei zece şefi de misiuni atrag atenţia că iniţiative precum site-ul lansat de PVV nu promovează un dialog deschis, ci încurajează, în societatea olandeză o percepţie negativă faţă de un anumit grup de cetăţeni europeni, şi că site-ul are un caracter discriminatoriu ca intenţie şi scop.
„Timp de decenii, Regatul Ţărilor de Jos şi societatea olandeză au fost percepute în ţările noastre ca exemple perfecte pentru valori precum libertatea, deschiderea şi toleranţa. Credem că Olanda trebuie să îşi menţină această imagine şi solicităm societăţii olandeze şi liderilor politici să se distanţeze de această iniţiativă regretabilă”, se menţionează în scrisoarea deschisă.
Circulaţia forţei de muncă
În acelaşi timp, ambasadorii mai arată că libera circulaţie a forţei de muncă este, în ansamblu, în beneficiul ţării gazdă, iar problemele inerente care pot apărea trebuie rezolvate prin dialog şi în spiritul cooperării, prin soluţii găsite împreună de ţara gazdă şi de ţara de origine, conform legislaţiei naţionale şi europene.
„Statisticile arată clar că cetăţenii noştri contribuie semnificativ la creşterea economiei şi bugetului olandez. Adevărul este că cetăţenii noştri nu iau slujbele olandezilor. S-a dovedit, dincolo de orice îndoială, că mobilitatea forţei de muncă, este în ansamblu, benefică Olandei. Considerăm că este improtant de amintit că libertatea de circulaţie a forţei de muncă este unul dintre pilonii Uniunii Europene şi este legată intrinsec de libertatea de circulaţie a bunurilor, serviciilor şi capitalurilor – de care Olanda a beneficiat atât de mult ca membru al Uniunii Europene extinse”, arată cei 10 ambasadori în scrisoarea deschisă.
În afară de România, celelalte state semnatare sunt: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Lituania. Republica Letonia, Republica Polonă, Republica Slovacă şi Republica Slovenia.