România se numără printre țările membre UE care semnează participarea la proiectul de achiziție de armament pentru stocurile naționale și pentru a sprijini Ucraina
România se numără printre țările membre UE care semnează participarea la proiectul de achiziție de armament pentru stocurile naționale și pentru a sprijini Ucraina.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Martie 2023, 07:52
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - România se numără printre primele țări membre ale Uniunii Europene care semnează participarea la proiectul european comun de achiziție de armament pentru stocurile naționale și pentru a sprijini Ucraina, în valoare de două miliarde de euro. Anunțul a fost făcut aseară de Agenția Europeană pentru Apărare, dar și de șeful diplomației europene, Josep Borrell. Decizia vine după acordul tuturor statelor membre pentru înființarea mecanismului comun de achiziție.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii de la Bruxelles: ”Acordul pentru activarea programului european comun de achiziții militare a fost obținut în urma Consiliului Afaceri Externe și cel al Apărării, întrunite în ședință comună. În scurt timp, Agenția Europeană pentru Apărare, cea prin care se derulează programul, anunța primii 17 semnatari europeni, printre care și România, plus Norvegia. Programul are două linii de achiziție, cu o valoare totală de două miliarde de euro. Prima vizează achiziția de obuze de calibrul 155, pentru o perioadă de doi ani, mai ales în condițiile în care armata ucraineană spune că are nevoie de circa 100.000 de unități lunar. A doua linie contractuală are durată de șapte ani și se referă la achiziția altor tipuri de muniție. Planul comun de achiziție a fost creionat de Agenția Europeană de Apărare, cea care a făcut legătura dintre cererea de armament a statelor membre și a Ucrainei, pe de o parte, și industria de armament europeană, de cealaltă parte.
Josep Borrell, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene: ”17 state membre au semnat și sper ca mai mulți membri să se alăture, pe măsură ce procedurile naționale vor fi definitivate. Cadrul, pregătit de Agenția Europeană de Apărare, este unul flexibil și ne permite să ne refacem stocurile militare naționale și să ajutăm Ucraina.”
Dincolo de ajutorul militar al statelor Uniunii Europene, aliații NATO sunt o altă sursă de ajutor militar pentru Ucraina. Astăzi, Alianța are certitudinea includerii Finlandei ca membru plin, după ce Turcia și Ungaria au declarat că vor ratifica documentul în parlamentele naționale.”