România "poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream"
Mediile sofiote anunţă că România va putea lua locul Bulgariei în proiectul South Stream dacă Sofia şi Moscova nu se vor înţelege în privinţa taxelor de tranzit, potrivit unor surse austriece.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 12 Iunie 2012, 14:29
Situaţie încordată în Bulgaria, acolo unde sub presiunea furnizorului rus de gaze GazProm ieftinirea promisă s-a transformat într-o majorare considerabilă a tarifelor.
Miza pare a fi gazoductul South Stream, proiectul energetic prin care Rusia vrea să livreze gaze în Europa, tranzitând Bulgaria.
În context apare şi numele României ca un element suplimentar, susţine Sofia, de presiune venită din partea Rusiei.
Citând surse austriece, mediile sofiote informează că România va putea lua locul Bulgariei în proiectul South Stream dacă Sofia şi Moscova nu se vor înţelege în privinţa taxelor de tranzit.
Publicaţia austriacă Wirtschaftsblatt totuşi avertizează că varianta românească a conductei va fi mai scumpă.
Ideea despre posibila modificare a traseului gazoductului este privită drept o încercare din partea GazProm-ului de a exercita presiuni asupra Sofiei ca de altfel şi cererea companiei Bulgar Gaz de majorare cu 16% a preţului gazelor în locul ieftinirii promise cu 11% începând cu luna aprilie.
GazProm-ul doreşte "controlul total" asupra viitoarei conducte
Opoziţia de dreapta avertizează că GazProm-ul doreşte controlul total asupra viitoarei conducte, iar noile reguli europene ce vor intra în vigoare în martie 2013 cer garanţii că şi terţe părţi vor putea tranzita gaze prin South Stream.
Aceasta explică graba ruşilor care afirmă cel de al treilea pachet energetic nu este aplicabil în cazul unor proiecte începute, în speranţa că South Stream-ul se va încadra la această categorie.
Ministrul economiei, energeticii şi turismului Delian Dobrev a încercat astăzi să calmeze spiritele, declarând că o dată pe trimestru Bulgar Gaz cere majorări de 20% - 25% dar Comisia de Stat nu acceptă decât 4% - 5%.
Dobrev a avertizat că Bulgaria nu va ceda presiunilor, întrucât se va putea trezi în situaţia proiectului Belene când a fost semnat în grabă un acord cu multe probleme ascunse.
Bulgaria sprijină realizarea proiectului South Stream dar are nevoie de timp pentru a asigura investiţia necesară ca să nu se trezească în situaţia Belene, adică fără bani pentru plata reactoarelor comandate.
În primul rând trebuie convenit preţul gazoductului, tariful de tranzit şi norma de recuperare în următorii 15 ani.
Sofia îşi leagă speranţele de South Stream în condiţiile în care şansele de realizare a concurentului Nabucco au scăzut considerabil.