România, obligată să primească 2.500 de imigranţi
România va primi doar aproximativ 2.500 de refugiaţi, în loc de aproximativ 4.500, alocaţi iniţial de către Comisia Europeană.
23 Septembrie 2015, 05:05
Uniunea Europeană a aprobat în marţi seară, cu o largă majoritate, repartizarea a 120.000 de refugiaţi între statele membre, în pofida opoziţiei mai multor ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România.
Este vorba de relocarea imigranţilor care se află în prezent în Italia şi Grecia.
România, Ungaria, Slovacia şi Cehia au votat "împotrivă", iar Finlanda s-a abţinut.
Polonia a votat "pentru" această propunere, deşi iniţial anunţase că nu este de acord cu acest cote.
La fel ca şi celelalte state din Est, potrivit legislaţiei europene, statele care au votat "împotrivă", vor fi obligate să aplice decizia luată.
Ţara noastră a susţinut ideea că nu există centre de refugiaţi pe teritoriul României suficiente şi urmează ca din cei 120 mii să primească doar aproximativ 2.500 de refugiaţi, în loc de aproximativ 4.500, alocaţi iniţial de către Comisia Europeană.
În intervenţia sa, ministrul de interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a susţinut că România îşi menţine punctul de vedere, conform căruia mecanismum de relocare internă a refugiaţilor trebuie să aibă un caracter voluntar, fapt pentru care a votat împotriva propunerii unor cote obligatorii.
O provocare de asemenea anvergură nu poate fi rezolvată decât prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigranţilor - a mai spus ministrul Oprea, la Bruxelles.
Decizia miniştrilor va fi pe agenda summitului extraordinar al liderilor europeni, aceştia urmând să discute şi despre siguranţa graniţelor externe ale Uniunii Europene.
La summitul de astăzi, România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.