România "nu are experienţă în anexarea de teritorii"
Preşedintele Traian Băsescu a răspuns interpelărilor membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Articol de Răzvan Stancu, 28 Ianuarie 2011, 10:45
Întrebat de un parlamentar rus despre o eventuală dorinţă a României de anexare a Republicii Moldova, preşedintele Băsescu a răspuns că ţara noastră nu are astfel de experienţe.
"România nu are niciun fel de experienţă în anexarea statelor", a spus şeful statului român.
"România nu a adus niciodată o acţiune de nerecunoaştere a frontierei Uniunii Sovietice sau a frontierei actuale cu Republica Moldova.
"Mai mult decât atât, în 1991, România a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent, dar nu a pregetat niciodată să vorbească de nevoia de restabilire a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistren", a afirmat şeful statului, întrebat dacă atitudinea României faţă de R.Moldova ar putea fi un obstacol în rezolvarea conflictului transnistrean.
Răspunsul preşedintelui Băsescu a fost dat în cadrul unei sesiuni de interpelări la care şefii de stat sunt invitaţi uneori.
Drepturile minorităţilor
Un alt parlamentar maghiar a adus în discuţie "tratamentul injust" la care maghiarii din secuime ar fi supuşi. Parlamentarul a arătat că aceştia nu ar fi găsit deschidere pentru dialog cu autorităţile române în urma referendumului în care s-a votat crearea regiunii autonome a Ţinutului Secuiesc.
Traian Băsescu a replicat că ar fi ideal ca etnicii români din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi pe care le au românii de etnie maghiara din România.
În discursul rostit la Strasbourg, Traian Băsescu a mai afirmat că România va continua eforturile de ameliorare a situaţiei romilor, inclusiv prin creşterea absorbţiei fondurilor structurale şi implicarea autorităţilor locale în realizarea de proiecte concrete.
"România nu îmbrăţişează teoria autonomiei pe criterii etnice, dar a trecut la un proces de creştere a autonomiei locale", a spus preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele României a evidenţiat că noua lege a educaţiei din România este una dintre cele mai deschise din interiorul Uniunii Europene, prin faptul că nu împiedică utilizarea limbii materne în cazul minorităţilor.
Audio: Traian Băsescu despre drepturile etnicilor români din Ungaria.