România, "model demn de urmat" în privinţa democraţiei
Aflat într-o vizită oficială în România, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că potenţialul existent între cele două ţări trebuie valorificat printr-o întărire a cooperării bilaterale în cât mai multe domenii.
Articol de Bogdan Mihai, 06 Iulie 2011, 15:34
România poate fi un model demn de urmat în privinţa democraţiei şi libertăţii pentru ţările arabe în care au avut loc mişcările populare din acest an, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Prim-ministrul Israelului a precizat că a discutat cu premierul Emil Boc despre situaţia care a apărut în regiunea Orientului Mijlociu în urma acestor mişcări, precum şi despre procesul de pace şi posibilitatea de a menţine pacea pe termen lung.
"Este important să se instaureze democraţia şi credem că este important să fie întrebată şi România. Sperăm cu toţii ca această primăvară arabă să meargă spre democraţie şi în România ştiu că aveţi destule probleme, dar succesul, libertatea, nu au venit fără a plăti un anumit preţ.
"Un fel de viaţă superior nu poate veni fără libertate şi popoarele din Orientul Mijlociu se uită la voi unde eraţi şi unde aţi ajuns şi cred că puteţi fi un model pentru relaţiile pe care le avem în Orientul Mijlociu, pentru o cale demnă de urmat", a spus oficialul israelian.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că "Israelului îi place România" şi că ţara noastră este foarte respectată şi apreciată în rândul cetăţenilor israelieni, îndeosebi datorită "podului uman" creat prin evreii originari din România care au emigrat în această ţară.
"Şi ei sunt foarte apreciaţi, sunt oameni de succes în afaceri, în domeniul medical, în politică", a mai spus oficialul israelian, care a subliniat că acest potenţial existent între cele două ţări trebuie valorificat printr-o întărire a cooperării bilaterale în cât mai multe domenii.
Israelul, interesat de cooperarea cu România în domeniul agriculturii
Israelul este interesat de dezvoltarea mai intensă a cooperării cu România în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, o prezenţă mai mare a produselor din România pe piaţa israeliană putând duce la o scădere a preţurilor, a declarat la Palatul Victoria premierul Benjamin Netanyahu.
Prim-ministrul Israelulu a oferit ca exemplu în acest sens brânza de casă, subliniind că a discutat în mod special despre acest lucru cu premierul Emil Boc.
"România a fost întotdeauna alături de Israel şi avem o relaţie unică pe care trebuie să o extindem pe domenii concrete. Am discutat despre unele dintre ele, securitate, apă, agricultură şi le vom relua în noiembrie la reuniunea interguvernamentală de la Ierusalim.
"Dar am discutat de asemenea şi despre brânza de casă. Vă puteţi întreba de ce am discutat despre brânza de casă. Israel are acum multe dificultăţi, provocări, cum ar fi Iranul, Hesbollah, dar cine a fost în ultimele două săptămâni în Israel a văzut că atenţia publică este concentrată asupra brânzei cu casă, asupra preţului acesteia", a spus premierul israelian.
El a arătat că nu există suficient de multă competiţie pe piaţa israeliană a produselor lactate, iar România poate profita de această oportunitate datorită potenţialului său agricol.
Întâlnire interguvernamentală la Ierusalim, în noiembrie
Reprezentanţii României şi ai Israelului vor avea o întâlnire interguvernamentală, la Ierusalim, în noiembrie, au stabilit, miercuri, premierul Emil Boc şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu.
Potrivit premierului român, domeniile prioritare de colaborare româno-israeliană vor fi agricultura, energia, infrastructura, apărarea şi turismul.
"Am stabilit să avem o foaie de parcurs a relaţiilor noastre bilaterale, am convenit ca în luna noiembrie să avem o întâlnire interguvernamentală pentru a concretiza proiectele noastre de dezvoltare şi am stabilit câteva domenii-cheie importante de colaborare şi m-aş referi foarte pe scurt la agricultură, energie, infrastructură, dar şi la ceea ce înseamnă cooperarea în domeniul apărării, pot să spun că avem o colaborare excelentă, dar şi în domenii ca turism, sănătate sau mediu", a spus Emil Boc.
De asemenea, va fi discutată şi posibilitatea suplimentării numărului de burse pentru studenţii israelieni care doresc să studieze în România şi pentru tinerii români care vor să înveţe în universităţile din Israel.