România "insuficient de influentă în PE"
Trimişii României în Parlamentul European nu folosesc la potenţial maxim influenţa pe care ar putea să o aibă, indică un studiu al Institutului European pentru Democraţie Participativă.
Articol de Carmen Gavrilă, 01 Noiembrie 2010, 20:56
Trimişii României in Parlamentul European nu folosesc la potenţial maxim influenţa pe care ar putea să o aibă in condiţiile în care ţara noastră este a 7-a ca potenţial de influenţă, cu 33 de europarlamentari.
Este una din concluziile unui studiu prezentat de Institutul European pentru Democraţie Participativă, care mai arată că unii europarlamentari români profită de lipsa de informare a publicului din ţară şi exagerează importanţa muncii lor în Parlamentul European.
Europarlamentarii români nu mai sunt campioni ai absenţelor, ca în trecut, dar au devenit campioni la vorbit şi codaşi la fapte, după cum s-a exprimat directorul Institutului European pentru Democraţie Participativă, Dan Frantescu.
Adică, europarlamentarii noştri, în general preferă luările de cuvânt, care nu presupun o muncă asiduă ca rapoartele de exemplu.
Aşa se face ca delegaţia României este acum pe locul patru, la numărul de luări de cuvânt.
Ce are cu adevarat greutate sunt iniţiativele legislative sau nonlegislative, amendamentele, avizele, în condiţiile în care 70-75 la sută din legislaţia românească este de fapt adopatat de Parlamentul European.
Adica, Bruxelles-ul sau Strassbourgul par departe însă ce se decide acolo are efect direct în România.
Îmbunătăţire a activităţilor de substanţă
Dar ca să aibă şi europarlamentarii români un cuvânt de spus în ce ne afectează în final pe noi aici, e nevoie ca ei să fie prezenţi la lucrări.
Raportul arată că media de prezenţă în Parlamentul European a delegaţiei române este de aproape 86%.
În ce priveşte activităţile de substanţă, nu luările de cuvânt, se constată o uşoara îmbunătăţire dar tot în a doua jumătate a clasamentului pe ţări ne aflăm, adică pe locul 15 faţă de locul 20 în mandatul precendent.
Şi totuşi câţiva europarlamentari români au făcut să treacă rapoarte importante.
De exemplu, faptul că plătim acum tarife mai mici la roaming se datorează şi eurodeputatei Adina Vălean, pentru un concediu maternal corect s-a zbatut Rovana Plumb iar pentru finanţarea organizaţiilor nonguvernamentale Monica Macovei.
Şi totuşi, raportul Instiututului European pentru democraţie participativă arată că activitatea europarlamentarilor nu este suficient de transparentă şi de influentă.
Dar de vina sunt şi partenerii sociali care nu colaborează suficient cu europarlamentarii români iar mediatizarea chestiunilor europene suferă, spune raportul, de lipsa jurnaliştilor pregatiţi în domeniu şi de o preocupare aproape exclusivă pentru politica internă.