România "este o ţară foarte prietenoasă faţă de Israel"
Interviu în exclusivitate cu purtătorul de cuvânt al MAE israelian, Emmanuel Nahshon.
12 Iulie 2018, 09:07
Într-un interviu în exclusivitate acordat la Ierusalim corespondentului nostru Dragoş Ciocîrlan, purtătorul de cuvânt al MAE israelian, Emmanuel Nahshon, a apreciat că prietenia şi relaţiile strânse dintre Israel şi România îşi vor regăsi expresia si în 2019, când ţara noastră va deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
El a vorbit, între altele, şi despre faptul că banii Uniunii Europene au finanţat terorismul şi corupţia, referindu-se la teritoriile palestiniene.
Interviul a fost difuzat de asemenea prin platforma Uniunii Europene de Radio.
Reporter: Cum apreciaţi relaţiile Ierusalimului cu Uniunea Europeană?
Emmanuel Nahshon: Ne bucurăm de relaţii foarte bune şi foarte pozitive cu Uniunea Europeană. Şi când spun Uniunea Europeană, mă refer atât la Bruxelles, instituţiile UE, cât şi, bineînţeles, statele membre ale Uniunii Europene. Se poate vedea că dialogul este unul bun, profund şi apropiat pe o varietate de probleme - de la ştiinţă şi tehnologie, până la cultură - bineînţeles, securitate, deoarece aspectele legate de securitate sunt foarte importante. Nu este un secret faptul că există nişte neînţelegeri între Israel şi instituţiile Uniunii Europene, în special în privinţa contextului legat de palestinieni, dar, dacă punem deoparte acest aspect, aş caracteriza relaţiile ca fiind foarte bune şi foarte pozitive.
Reporter: România se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, de la Austria. Care sunt aşteptările Israelului ?
Emmanuel Nahshon: Avem aşteptări mari din partea României, pentru că România este o ţară foarte prietenoasă faţă de Israel. Şi suntem siguri că această prietenie şi relaţiile strânse dintre ţările noastre îşi vor regăsi expresia şi în timpul preşedinţiei României în UE. Credem că este, de asemenea, important ca la Bruxelles vocea ţărilor est-europene să fie auzită, deoarece ele au nişte mesaje foarte importante. Au o perspectivă diferită asupra multor probleme şi este important ca această voce să fie auzită.
Reporter: Campania de incitare împotriva Israelului a beneficiat şi de fonduri europene. S-a schimbat ceva ? Ce se întâmplă în prezent ?
Emmanuel Nahshon: Începem să vedem o schimbare foarte interesantă, în ultimul an sau în ultimii doi ani, în ce priveşte fondurile europene care merg spre palestineni. Dacă, în perioadele anterioare, UE trimitea mulţi bani, fără a verifica ce anume se întâmplă cu ei, acum vedem că există din ce în ce mai multe cereri şi tot mai multe decizii pentru a încerca să se înţeleagă exact unde se duc aceşti bani. Nu este un secret faptul că mult timp banii UE au finanţat terorismul şi corupţia. Există două aspecte, deoarece atunci când dai bani şi nu verifici ce se întâmplă cu ei, ajung pe mâini greşite şi sunt unii care îi folosesc pentru a finanţa terorismul - de exemplu, pentru a susţine bugetul palestinian, direcţionat pentru familiile teroriştilor ce se află în prezent în închisorile israeliene şi, de asemenea, corupţia - pentru că ştim că o mare parte din aceşti bani nu ajunge de fapt la populaţie şi rămâne în buzunarele unora dintre liderii autorităţii palestiniene. Prin crearea unei transparenţe crescute şi a unei evidenţe mai clare, cred că Uniunea Europeană face un lucru foarte important. Bineînţeles, este util pentru UE însăşi şi este important pentru contribuabilii UE, dar este, de asemenea, important şi pentru palestinieni, deoarece ei au nevoie să înceapă să îşi construiască propria economie şi să nu creadă că banii vor continua să vină, indiferent ce se întâmplă şi indiferent de modul în care sunt folosiţi.
Reporter: Israelul va continua să furnizeze asistenţă umanitară sirienilor?
Emmanuel Nahshon: Israelul a oferit asistenţă umanitară sirienilor timp de mulţi ani. Am tratat mulţi sirieni în spitalele israeliene şi vom continua să facem acest lucru. Acum oferim ajutor umanitar celor care fug din faţa conflictelor din partea sudică a Golanului sirian, din zona Deraa şi din alte locuri. Este o obligaţie morală pe care avem intenţia să o onorăm, deoarece nu vrem să-i vedem pe cei din vecinătatea noastră într-o asemenea tragedie. Ştim că acest lucru nu va rezolva problema din Siria, dar este contribuţia noastră măruntă la stabilizarea regiunii şi la binele acestei populaţii. În final, cei care suferă din cauza acestor războaie şi conflicte nu au nicio responsabilitate, nu sunt implicaţi. Vorbim despre oameni simpli, care sunt victimele acestei ciocniri de forţe, ale acestui război dintre Bashar al-Assad, susţinut de Hezbollah şi Iran, şi miliţiile interne siriene, asociate cu elemente islamice extremiste. Cea care suferă este populaţia şi noi încercăm să facem tot ce putem pentru a ajuta această populaţie.
Reporter: Există o ameninţare de securitate la frontiera de nord, prezenţa iraniană şi a miliţiilor şiite în Siria, implicate în luptă alături de Bashar al-Assad. Uniunea Europeană înţelege ?
Emmanuel Nahshon: Purtăm un dialog foarte strâns cu Uniunea Europeană pentru a explica provocările cu care ne confruntăm în cazul Siriei. Cred că în Europa aceste chestiuni sunt bine cunoscute, ele putând fi legate cu alte probleme pe care le are Europa, în special terorismul islamic în Europa, dar şi problema refugiaţilor sau a imigranţilor care sosesc în Europa din Orientul Mijlociu. Cred, aşadar, că este foarte clar pentru Europa că tot ce se întâmplă în Orientul Mijlociu are un efect imediat asupra Uniunii Europene. Siria nu este un loc foarte îndepărtat de Europa şi orice se întâmplă aici afectează şi Europa. Trebuie să abordăm aceste provocări împreună, cooperând la nivelul schimburilor de informaţii, la nivel politic şi de securitate. Aceasta este direcţia comună pentru Israel şi Uniunea Europeană.
Reporter: Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, a salutat demonstraţiile violente de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel. Situaţia rămâne tensionată.
Emmanuel Nahshon: Ne confruntăm cu o situaţie violentă în Gaza de aproximativ două luni sau poate trei. Ştim că Hamas se află la originea incitării la violenţă. Hamas a fost în spatele protestelor de vineri, unele dintre ele foarte violente, faţă de care, din păcate, a trebuit să se facă uz de forţă, pentru a ne asigura că persoane violente nu vor intra pe teritoriul statului israelian ca să comită acte de violenţă în Israel. Nu intervenim în relaţia dintre Mahmoud Abbas, Autoritatea Palestiniană şi Hamas. Nu este preocuparea noastră. Aceasta este o problemă palestiniană internă şi ei trebuie să decidă. Ce spunem foarte clar este că noi vrem să negociem cu Autoritatea Palestiniană, dorim să vorbim cu Autoritatea Palestiniană şi este la latitudinea lor să vorbească cu noi sau nu. Dacă prioritatea lor numărul unu este unitatea palestiniană, trebuie să înţeleagă faptul că nu vom putea vorbi cu ei decât dacă Hamas recunoaşte dreptul statului Israel de a exista şi renunţă la terorism şi violenţă. Acestea sunt condiţiile clare ale Israelului.
Reporter: Cooperarea trilaterală Israel-Grecia-Cipru s-a întărit, în timp ce Ankara şi-a reluat discursul ostil.
Emmanuel Nahshon: Este important să clarificăm că nu suntem în punctul zero al unui joc. În acelaşi timp, putem avea relaţii bune cu Grecia şi Cipru şi, de asemenea, cu Turcia, nu pentru că relaţiile cu Turcia nu sunt bune şi avem acum relaţii bune cu cele două ţări. Avem relaţii bune cu Grecia şi Cipru, pentru că avem interese comune şi împărtăşim aceeaşi viziune despre regiune. Referitor la ce se întâmplă cu Turcia, am fi bucuroşi dacă vocile dinspre Turcia ar fi mai moderate, favorizând extinderea cooperării. Din păcate, nu e cazul, în acest moment, dar, dacă vom avea relaţii bune cu Turcia, vom continua sa avem relaţii bune cu Grecia şi Cipru. E vorba de gaz natural, cooperare economică, avem aceeaşi viziune strategică despre regiune şi viitorul ei. Bazinul est-mediteranean este foarte important. Privim în aceeaşi direcţie, încercăm să promovăm prosperitatea şi stabilitatea.