România, criticată de Departamentul de Stat al SUA
În România "corupţia rămâne o problemă care afectează întrega societate", se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la situaţia drepturilor omului în 2013.
28 Februarie 2014, 12:17
Problemele majore ale României privind respectarea drepturilor omului se referă la modul în care poliţia şi jandarmii îi tratează pe deţinuţi şi pe romi, potrivit celui mai recent raport al Departamentului de Stat american în domeniu.
Aceştia menţionează că poliţiştii au ucis în 2013 cel puţin o persoană.
Corupţia rămâne de asemenea o problemă care afectează întrega societate.
Discriminarea romilor din România a afectat accesul acestora la educaţie, locuinţă, servicii de sănătate şi locuri de muncă - se scrie în raportul Departamentului de Stat referitor la situaţia drepturilor omului.
Aceasta notează că jurnalişti şi oficialităţi, inclusiv preşedintele şi premierul, au făcut declaraţii considerate discriminatorii de comunitatea romă.
Alte probleme semnalate sunt condiţiile rele din închisori şi încercările continue ale unor politicieni de a compromite independenţa justiţiei.
Raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la situaţia drepturilor omului în România - 2013. |
Raportul mai arată că guvernul nu a luat acţiuni eficiente pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice confiscate de regimul comunist.
Documentul menţionează că s-au înregistrat violenţe şi discriminare la adresa femeilor. Au existat şi unele acţiuni şi declaraţii antisemite, iar presa a continuat să publice astfel de articole. O altă problemă este discriminarea la adresa persoanelor din comunitatea LGBT.
Propunerea Bisericii Ortodoxe de schimbare în Constituţie a definiţiei căsătoriei în uniunea între un bărbat şi o femeie a generat un val de declaraţii antihomosexuale ale politicienilor, cum ar fi preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de externe Titus Corlăţean - notează raportul.
Documentul mai arată că sistemul judiciar a acţionat pentru a pune sub acuzare şi a pedepsi oficialităţile care au comis abuzuri. Autorităţile au întârziat însă în mod repetat procesele referitoare la abuzuri ale poliţiei, procese care în multe cazuri au dus la achitări. În ceea ce priveşte libertatea presei, aceasta a fost subminată de ameninţări personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor.
Abuzuri în Siria şi Coreea de Nord
Raportul Departamentului de Stat referitor la situaţia drepturilor omului în lume a fost prezentat de secretarul de stat John Kerry.
Acesta s-a referit la abuzurile din Siria şi din Coreea de Nord, la miile de muncitori din Bangladesh care au murit în urma condiţiilor nesigure de muncă, dar şi la protestele din Venezuela şi Ucraina.
Dacă în ceea ce priveşte Venezuela, secretarul de stat s-a referit la acţiunile violente ale guvernului la adresa protestatarilor, Ucraina a fost dată drept exemplu pozitiv, alături de Yemen şi Tunisia, despre care spune Kerry, dialogul naţional şi progresul democratic le-au făcut mai stabile.
Ucraina, exemplu pozitiv
Adjuncta secretarului de stat pentru democraţie, Uzra Zeya, a dat mai multe detalii.
"În Ucraina, când o mişcare civică de protest a cerut tragerea la răspundere a guvernului şi reformă şi a fost întâmpinată cu violenţe în creştere, foştii susţinători ai guvernului au rupt rândurile cu propriul partid şi s-au alăturat opoziţiei în legislativul naţional. Ca răspuns la violenţe parlamentul a stabilit un guvern, a revizuit Constituţia şi şi-a luat angajamente privind alegerile prezidenţiale anticipate. Sunt primii paşi pentru a ajuta ţara să depăşească această criză", a spus Uzra Zeya.
Unul dintre subiectele pe care a insistat secretarul de stat John Kerry a fost cel referitor la drepturile persoanelor homosexuale.
Kerry a spus că în 80 de ţări din lume, de la Nigeria la Rusia, la Iran există legi discriminatorii la adresa acestor persoane.
"Aceste legi contribuie la o sentinţă la nivel global de creştere a violenţelor şi de discriminare la adresa persoanelor LGBT şi a susţinătorilor lor. Legile reprezintă un afront la adresa oricărei conştiinţe lucide", a declarat secretarul de stat american.
John Kerry a menţionat în acest sens şi legea anti-homosexualitate adoptată recent în Uganda şi promulgată săptămâna aceasta de preşedinte.