România, coordonator pentru proiecte în regiunea Dunării
Domeniile pe care România le va administra în cadrul strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării sunt gestionarea riscului de mediu, căi navigabile interioare, promovarea culturii şi turismului.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 04 Februarie 2011, 07:36
România va fi coordonator, alături de alte ţări, în mai multe domenii prioritare ale strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, după precizează un document, făcut public joi, la Budapesta, la finalul unei conferinţe de presă, la care au participat comsiarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, şi ministrul ungar de externe, János Martonyi.
În cadrul componentei căi navigabile interioare, România va fi coordonator, alături de Austria, în domeniul îmbunătăţirii mobilităţii şi intermodalităţii.
Totodată, ţara noastră va coordona domeniul promovării culturii şi turismului, alături de Bulgaria, iar împreună cu Ungaria, cel al gestionării riscurilor de mediu.
Potrivit documentului, se preconizează o cooperare strânsă între state şi optimizarea întregii finanţări europene disponibile, fără a se rezerva fonduri suplimentare, a se stabili noi reguli sau a se crea noi instituţii.
Comisarul european Johannes Hahn a declarat că Strategia Dunării va aduce beneficii pentru aproximativ 150 milioane de oameni, iar de fiecare dintre cele 11 domenii prioritare identificate răspund câte două ţări, două state membre ale Uniunii Europene, ori un stat membru şi unul din afara Uniunii.
Johannes Hahn a făcut şi câteva precizări legate de unele obiective importante vizate de strategie.
"Am dori să avem o mobilitate mai bună, o mai bună colectivitate în domeniul energetic, să îmbunătăţim semnificativ mediul, să creem mai bune condiţii pentru afaceri şi în special pentru tinerii care doresc locuri de muncă mai bune", a spus comisarul european.
La rândul său, ministrul ungar de externe, János Martonyi, a subliniat importanţa strategiei, afirmând că aceasta transmite mesajul că Europa Centrală există şi se consolidează şi că exprimă, totodată, un concept care caracterizează întregul program al preşedinţiei ungare a Uniunii Europene.
" La Strategia Dunării participă 14 ţări, dintre care opt sunt membre ale Uniunii Europene şi şase din afara ei, ceea ce arată că Uniunea nu este un sistem închis, ci unul al integrării, care acordă o atenţie deosebită vecinilor săi şi statelor care vor deveni membre cu timpul", a declarat Janos Martony.