România, "codaşă în UE la absorbţia fondurilor structurale"
Directorul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi de Est, Peter Harrold, spune că absorbţia fondurilor europene ar trebui să devină o prioritate pentru guvernul României.
Articol de Iulian Olescu, 10 Mai 2011, 19:20
Directorul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi de Est, Peter Harrold, a afirmat că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de absorbţie a fondurilor structurale.
Vorbind la un simpozion organizat de Banca Mondială la Bucureşti, el a apreciat că absorbţia fondurilor europene ar trebui să devină o prioritate pentru guvernul României.
"România are cea mai scăzută rată de absorbţie a acestor fonduri din Uniunea Europeană şi asta este o nebunie. Nu ar trebui să se întâmple.
"Este esenţial pentru politica europeană să se realizeze convergenţa şi unul din elementele-cheie ale acestui proces este bazat pe transferul de bani sau de taxe, dacă doriţi, de la ţările bogate la cele mai puţin dezvoltate, de aceea există fonduri regionale şi de coeziune înfiinţate. Este un element central al politicii europene şi România, pur şi simplu, nu beneficiază de el în prezent", a spus Peter Harrold.
Problema îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene de către România a fost abordată şi de şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
La acelaşi simpozion, acesta a vorbit şi despre măsurile necesare pentru creşterea economiei pe termen mediu şi lung.
Este vorba despre prioritizarea investiţiilor publice, privatizarea sau, măcar, implicarea sectorului privat în marile companii de stat, dar şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare.
La rândul său, şeful misiunii Comisiei Europene pentru România a punctat importanţa dezvoltării unor pieţe funcţionale în domeniul transporturilor şi energiei, inclusiv prin alinierea preţurilor la cele internaţionale şi prin îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a investiţiilor în infrastructură.