România atacă în justiţie independenţa Kosovo
România susţine că autoguvernarea din Kosovo nu este conformă cu dreptul internaţional.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Decembrie 2009, 13:42
România va participa la audierile publice din cadrul procedurilor aflate în desfăşurare la Curtea Internaţională de Justiţie.
Audierile vor analiza Avizul Consultativ al organului principal judiciar al ONU de la Haga referitor la „Conformitatea cu dreptul internaţional a declaraţiei unilaterale de independenţă a Instituţiilor Provizorii de Autoguvernare din Kosovo”.
Partea română va susţine poziţia conform căreia declaraţia unilaterală de independenţă a Instituţiilor Provizorii de Autoguvernare din Kosovo nu respectă principiile fundamentale ale dreptului internaţional.
România îşi va exprima punctul de vedere în faţa Curţii la data de 10 decembrie 2009.
Pledoariile României vor fi susţinute de Bogdan Aurescu şi Cosmin Dinescu.
Specificul procedurii consultative este reprezentat de faptul că orice stat membru ONU (sau altă entitate invitată de CIJ) are posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere cu privire la chestiunea juridică supusă Curţii de către Adunarea Generală ONU. Timpul alocat fiecărei delegaţii este de 45 de minute.
Treizeci de state dar şi autorii declaraţiei de independenţă şi-au exprimat intenţia de a participa la audieri.
Procedurile se vor finaliza prin emiterea de către Curte a unui Aviz Consultativ, cel mai probabil în prima parte a anului 2010.
Argumentele României
În Observaţiile scrise transmise Curţii Internaţionale de Justiţie, România a argumentat, pe baza principiilor dreptului internaţional aplicabile, faptul că declaraţia unilaterală de independenţă adoptată de autorităţile provizorii de autoguvernare din Kosovo nu este conformă cu dreptul internaţional.
Pe fond, partea română invocă semnificaţia juridică a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Kosovo, pentru a argumenta faptul că instituţiile provizorii de autoguvernare din Kosovo nu aveau dreptul de a declara unilateral independenţa provinciei.
Potrivit poziţiei României, în concluzie, în baza normelor actuale de drept internaţional, locuitorii provinciei Kosovo nu au un drept la autodeterminare care să justifice secesiunea unilaterală de Serbia.