România "are şansa să acceseze mai multe fonduri europene"
Consiliul European a adoptat marţi un document care stimulează parteneriatul public-privat în ideea unor proiecte pe scară largă şi pe termen lung în cercetare.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 04 Decembrie 2013, 09:58
Uniunea Europeană va aloca 22 de miliarde de euro în următorii ani pentru sprijinirea parteneriatelor de tip public-privat în cercetare şi inovare, iar România are pregătite pentru acest domeniu proiecte de 500 de milioane de euro.
În cadrul Consiliului European pe probleme de competitivitate, una din zile este rezervată cercetării şi inovării, domenii pentru dezvoltarea cărora există la nivelul Uniunii Europene programul-cadru 'Orizont 2020'.
Consiliul a adoptat marţi un document care stimulează parteneriatul public-privat în ideea unor proiecte pe scară largă şi pe termen lung în cercetare.
"România are şansa să acceseze suficient de multe fonduri, mult mai mult decât am avut până acum, tocmai pentru că suntem una dintre ţările care în acest moment sunt bune exemple.
"Pilot, a fost şi astăzi citată România ca exemplu de bună practică, iar proiectele pe care noi le avem sunt deja pregătite pentru a fi depuse la Comisie începând cu ianuarie 2014. Suntem, repet, una dintre ţările care suntem foarte avansate din acest punct de vedere", a declarat Mihnea Costoiu.
Domenii-ţintă
Printre domeniile-ţintă pentru astfel de parteneriate se numără aeronautica în ideea reducerii impactului negativ al avioanelor asupra mediului, Programul 'Cer curat', electronica, energia pe bază de hidrogen sau industria bio şi cea farmaceutică.
"Procese de creare a noi medicamente şi cooperarea dintre industria bio, IMM-uri şi universităţi, zona academică. România este un producător important de produse bio în acest moment, cu conţinut bio, şi din acest motiv este extrem de important să extindem această experienţă pe care o avem şi în zona medicamentelor.
"Suntem producători de medicamente bio şi suntem extrem de interesaţi să susţinem industria noastră şi cercetarea noastră în domeniu prin aceste mecanisme", a declarat Mihnea Costoiu.
România are pregăite deja mai multe proiecte de cercetare în parteneriat public-privat în care valoarea participării companiilor este de până la 60% din valoarea totală, spune ministrul delegat Mihnea Costoiu.