România are ocazia de a fi "o voce puternică în NATO şi UE"
Fostul ambasador american în România, James Rosapepe, spune că România are ocazia de a fi o voce puternică în cadrul UE şi a NATO în contextul crizei din Ucraina.
02 Aprilie 2014, 00:02
Fostul ambasador american în România, James Rosapepe, spune că România are ocazia de a fi o voce puternică în cadrul UE şi a NATO în contextul crizei din Ucraina.
Mai precis, România poate susţine necesitatea unei reacţii puternice a statelor europene când vine vorba de acţiunile Rusiei, având în vedere că nu există un consesn la nivelul Uniunii.
James Rosapepe crede că evoluţiile din regiune au reaprins frica românilor de Rusia, o temere care consideră că a stat la temelia mai multor acţiuni ale oficialităţilor române din istoriile recente.
James Rosapepe a fost ambasador în România între 1998 şi 2001, în Administraţia Clinton.
El spune că în acea perioadă mulţi români, inclusiv oficialităţi guvernamentale, i-au dat de înţeles că Statele Unite sunt uşor naive în ceea ce priveşte speranţele ca Rusia să devină un stat democratic, cu o economie deschisă şi competitivă.
"Românii de multe ori cred că americanii sunt puţini prea entuziaşti în privinţa speranţelor lor faţă de Rusia, că uneori americanii nu sunt suficient de realişti în legătură cu pericolele care există. Ca americani, suntem îngrijoraţi de Rusia, dar nu ne temem de ea. Ne separă un ocean, avem arme nucleare, avem cea mai mare armată, cea mai mare economie din lume" a spus James Rosapepe.
Fostul ambasador, în prezent senator în statul Maryland, spune că Administraţia Americană a reacţionat cât se poate de bine în criza din Ucraina şi că există posibilitatea unor sancţiuni ulterioare la adresa Rusiei.
Sprijinul Europei, inclusiv al României, este însă esenţial.
James Rosapepe: România este una dintre ţările importante din UE, unul dintre cele mai importante state europene din NATO şi cred că are un rol clar alături de aliaţi ca Polonia şi alte ţări care sunt îngrijorate de ce se întâmplă, de a spune că reacţia Europei trebuie să fie la fel de tare ca a Statelor Unite în privinţa Rusiei.
Reporter: Adică România ar putea insista pe necesitatea altor sancţiuni dacă Rusia avansează?
James Rosapepe: Dacă e nevoie da, clar. Putin trebuie să înţeleagă că nimeni nu va uita de aceste acţiuni şi că Rusiei îi va fi mai bine dacă se comportă ca un vecin bun decât ca unul rău.
Fostul ambasador notează că situaţia din Ucraina a atras atenţia şi asupra situaţiei din Republica Moldova, a situaţiei din Transnistria.
Pe de o parte, Rosapepe crede că este un lucru bun că Occidentul urmăreşte mai îndeaproape evoluţia Moldovei, ceea ce este şi în interesul României.
Pe de altă parte, el constată şi un interes sporit al lui Vladimir Putin faţă de Transnistria, un semnal negativ în opinia sa.