România are nevoie de un an în plus și alte 8 miliarde de lei pentru a atinge țintele de deficit bugetar asumate pe plan european pentru următorii doi ani
România are nevoie de un an în plus și alte 8 miliarde de lei pentru a atinge țintele de deficit bugetar asumate pe plan european pentru următorii doi ani.
Articol de Florin Lepădatu, 30 August 2023, 07:49
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - România are nevoie de un an în plus și alte 8 miliarde de lei pentru a atinge țintele de deficit bugetar asumate pe plan european pentru următorii doi ani. Zilele acestea trei miniștri au expus Comisiei Europene ceea ce ei denumesc a fi un plan de realist pe care România poate să îl pună în aplicare fără a pune presiune pe economie sau pe populație. Comisia nu pare a fi convinsă, însă actualul context european ar putea fi un atu pentru țara noastră.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii de la Bruxelles: ”Guvernul român a venit la Bruxelles pentru a negocia mai multe măsuri sau planuri, însă cele mai importante sunt reformele structurale și deficitul bugetar. În acest moment, prognoza pentru deficitul bugetar din 2023 este de aproximativ șapte procente, dar ținta era 4,4. România propune o țintă realistă de 5,5 pentru 2023, iar pentru anul viitor vrea să atingă ținta pe care ar fi trebuit să o atingă acum, însă ținta finală spre care tind toate statele europene este de trei procente în 2024. Pentru a atinge această țintă de 3% miniștrii români spun că ar putea da peste cap întreaga economie și nivelul de trai. Ca atare, țara noastră propune Comisiei o țintă de trei procente abia în 2025. Conform ministrul de finanțe, Marcel Boloș, Comisia a făcut un calcul rece al tuturor măsurilor propuse chiar acum de guvernul român, însă nu pare a fi suficient. Același Marcel Boloș afirmă că România nu este singura țară în această situație. Alte 17 țări membre au deficit bugetar excesiv, așa că una dintre soluții ar fi ca executivul european să ajusteze țintele de deficit pentru a pune la dispoziție încă un an statelor membre, fără a fragiliza revenirea economică de după cele două crize.”