Românce la muncă în Sicilia, "exploatate sexual de fermieri"
Potrivit presei italiene, unele românce din Sicilia, aflate la cules de roșii, sunt "plătite mizerabil" și batjocorite de patronii italieni. Ele nu se plâng de teama concedierii.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 01 Noiembrie 2014, 17:55
Presa din Italia prezintă tot mai multe anchete referitoare la "viaţa îngrozitoare a mii de românce" venite la muncă în zona Ragusa din insula Sicilia, femei care sunt explotate atât ca număr de ore de muncă, dar și sexual.©RadioRomâniaActualități
Până acum nu s-au înregistrat plangeri din partea româncelor, insa un reprezentant al comunitatii de romani de la Milano a facut o plangere la Procuratura din Ragusa.
Presa din Italia a prezentat în ultima vreme mai multe anchete referitoare la viaţa îngrozitoare a mii de românce venite la muncă - la cules de roșii - în zona Ragusa din insula Sicilia.
Femeile - tratate mai mult ca sclave - sunt exploatate nu numai pentru câte ore lucrează pe zi pentru cei 10-15 euro, dar şi sexual.
Proprietarii fermelor profită de ele, după care sunt amenințate că, dacă se plâng, rămân fără acel loc de muncă.
Tocmai de aceea Ambasada României din Italia nu are înregistrată nici un fel de plângere de acest fel din respectiva zonă.
Verificari
Consulatul României la Catania, în a cărui circumscripţie consulară se află localitatea Ragusa, a cerut autorităților de poliție, dar și comandamentului de Carabinieri din zona Ragusa verificarea informațiilor, fiind solicitate detalii asupra existenţei unor plângeri din partea cetăţenilor români sau a altor persoane.©RadioRomâniaActualități
Totodată, solicitările oficiului consular român au vizat eventualele intervenţii ale organelor de aplicare a legii în astfel de cazuri.
În urma demersurilor insistente întreprinse de oficiul consular român de la Catania, Prefectura Ragusa a precizat că s-a constituit un comitet de lucru, în vederea verificării aspectelor semnalate și pentru luarea măsurilor în consecință.
Totodată Consulatul României la Catania se află în legătură cu o asociație neguvernamentală de asistență socială din Peninsulă, despre care există informația că ar sprijini presupusele victime.
Consulul a avut deja o întrevedere cu reprezentantul conducerii organizației, pentru a intra în posesia unor informații detaliate și concrete cu privire la presupusele victime.
În cadrul întâlnirii, conducerea organizației a menționat că cetățenii români în cauză au refuzat să facă plângere.
Reprezentanții asociației susțin totodată că situațiile prezentate în recent în presa italiană s-au petrecut în urmă cu trei ani și că acele victime au fost ajutate de această asociație, unele au schimbat locul de muncă, iar altele s-au întors în România.
Cu toate acestea autoritățile române din Sicilia continuă demersurile de verificare.
Reactie de la Milano
Din partea comunității de români din Italia, a apărut o primă reacție de la Milano de la Asociatia Femeilor Românce din Italia (ADRI), care a depus o plângere la Procuratura orașului Ragusa pentru a verifica dezvăluirile din presă referitoare la exploatarea la care sunt supusi numerosi lucrători români din zonă. ©RadioRomâniaActualități
”Imediat nu am cum să sper că se rezolvă ceva.
În mod sigur este un început. Atitudinea contează foarte mult.
Sper totodată ca românii să se unească în favoarea drepturilor pe care le avem, pentru că avem și obligații, dar și drepturi și demnitate. Eu sunt încrezătoare”, mi-a spus Silvia Dumitrache, președinta Asociatia Femeilor Românce din Italia.
Românca este surprinsă de indiferența cu care se tratează acest subiect.
”Au ieșit la lumină tot felul de realități, de adevăruri în legătură cu aceasta.
"Toate sunt foarte grave, foarte dureroase. În același timp ceea ce nu s-a spus și ar fi foarte important să aflăm este ceea ce se întâmplă cu copiii care sunt abandonați în spitale.
"Despre asta chiar nu se spune nimic”, mai trage un semnal de alarmă Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Românce din Italia.©RadioRomâniaActualități