Robert Gates: Demilitarizarea Europei "a mers prea departe"
Secretarul american al Apărării spune că sistemul militar din Europa este prea slab finanţat.
24 Februarie 2010, 07:37
După seminarul de o zi de la Universitatea Naţională de Apărare, pe marginea revizuirii conceptului strategic al NATO, Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a încheiat cu avertismente dure adresate aliaţilor europeni.
Percepţia unei Europe slabe, demilitarizate din cauza aversiunii sale faţă de forţa militară şi reticentă în a investi în arme şi echipamente militare, poate fi o tentaţie pentru agresiunea unui stat ostil, apreciază Robert Gates.
El a sugerat că demilitarizarea Europei a mers prea departe şi că slaba finanţare a complicat, între timp, eforturile de a desfăşura operaţiuni militare comune în Afganistan şi în alte zone.
În cei mai mult de trei ani de când este Şeful Pentagonului, Robert Gates a cerut în mod repetat europenilor să-şi mărească bugetele dedicate apărării şi să găsească moduri de a-şi moderniza forţele lăudând însă, în acelaşi timp, angajamentul lor de a lupta alături de SUA în Afganistan.
În faţa unei audienţe de ofiteri militari din cele 28 de ţări ale NATO, Robert Gates a reamintit că, de mulţi ani, aliaţii sunt conştienţi că este nevoie de mai multe avioane cargo şi elicoptere de toate tipurile dar încă nu au făcut nimic ca să le aibă.
Absenţa lor are impact direct asupra operaţiunilor din Afganistan, a arătat Secretarul American al Apărării, adăugând şi nevoia de platforme de recunoaştere şi supraveghere pentru folosirea imediată a informaţiilor pe câmpul de luptă.
Robert Gates arată că Alianţei Nord Atlantice îi lipsesc, deja, după numai două luni din noul an, sute de milioane de euro, situaţie pe care a calificat-o drept "o consecinţă naturală pentru a fi subinvestit în apărarea colectivă timp de mai mult de un deceniu."
Criticile Secretarului Apărării al SUA vin într-un moment în care responsabilii NATO elaborează o nouă viziune strategică pentru Alianţa şi la numai o zi după un seminar care a avut loc pe această temă, la care a participat şi Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen şi la care Secretarul de Stat Hillary Clinton a reafirmat că scutul antirachetă în Europa care va conferi securitate continentului nu este în nici un caz o sfidare la adresa Rusiei.
Robert Gates a cerut o amplă reformă a organizaţiei create în urmă cu 61 de ani, salutând, în acela şi timp, eforturile de revizuire şi actualizare a conceptului strategic al NATO.
Tot atât de dur, însă, cum a vorbit despre consecinţele demilitarizării Europei, el a insistat că documentul de bază al misiunii Alianţei va trebui să fie mai mult decât un exerciţiu pe o foaie de hârtie, date fiind conflictele reale în care este implicată Alianţa, cu aproximativ 120.000 de militari angajaţi în teatrele de operaţiuni din Afganistan.
Faptul ca ei sunt zilnic în faţa focului inamicului readuce aminte că NATO nu trebuie să fie şi nu va fi un talk-show sau "un weekend renascentist pe steroizi. Este o alianţă militară cu obligaţii în lumea reală care are consecinţe de viaţă şi moarte", a mai declarat Robert Gates.
Un grup de experţi condus de fostul Secretar de Stat Madeleine Albright lucrează la actualizarea conceptului strategic al NATO care ar urma să fie prezentat la viitorul summit al Alianţei.