Riscuri la nivel internaţional pentru 2017
Forumul Economic Mondial de la Davos a dat publicităţii ieri, raportul său anual asupra riscurilor la nivel internaţional
12 Ianuarie 2017, 02:32
Evitarea riscurilor şi a dificultăţilor nu numai în anul ce a început, dar şi în următoarea decadă poate fi făcută dacă liderii mondiali vor decide să lucreze împreună - este principala sugestie a raportului publicat ieri, la Londra de Forumul Economic de la Davos. Acest lucru ar fi exact ceea ce raportul identifică drept un risc şi o slăbiciune în 2016 şi care a alimentat evoluţiile din anul care a trecut. Este vorba despre slaba cooperare internaţională. A subliniat acest lucru în conferinţa de presă de la lansarea raportului Margareta Drzeniek-Hanouz de la Forumul Economic Mondial.
Margareta Drzeniek-Hanouz: "Al patrulea risc, aşa cum a fost identificat în raport, este slaba cooperare internaţională şi, desigur, pentru a gestiona toate aceste riscuri, este nevoie de o mai bună colaborare la nivel mondial".
Principalele riscuri identificate în raportul anual sunt prăpastia tot mai mare dintre bogaţi şi săraci, ca şi dezbinarea tot mai mare din societăţile occidentale, care au condus la votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi la alegerea lui Donald Trump ca preşedinte în SUA.
Acestor riscuri li se adaugă cele ce derivă din schimbările climatice, dar şi din folosirea noilor tehnologii, cum ar fi roboţii care ameninţă locurile de muncă, a avertizat raportul Forumul Economic de la Davos, la realizarea căruia au colaborat 750 de experţi.
Participanţii la conferinţa de presă de la lansarea raportului au numit anul 2016 drept un an surprizător prin rezultatele sale din punct de vedere electoral şi au spus că pentru 2017 sunt aşteptate consecinţele acestor alegeri din punct de vedere politic.
Anul care a trecut a lăsat în urmă o mulţime de semne de întrebare, a spus Cecilia Reyes, unul dintre autorii raportului.
Cecilia Reyes: "Din punct de vedere politic, ceea ce am văzut în 2016 ne-a îngrijorat şi ne-a făcut să ne punem anumite întrebări cu privire la sănătatea democraţiei, cel puţin a democraţiei liberale, care a susţinut prosperitatea mondială, având ca bază globalizarea şi comerţul liber".
Ea a apreciat că presiunile sociale şi economice sunt cele care au dus la schimbările fundamentale ce au avut loc la nivel mondial în 2016 şi a subliniat că autorii raportului şi-au pus întrebarea dacă Occidentul a ajuns la punctul de deglobalizare, aşa cum s-a exprimat ea, având în vedere că majoritatea mişcărilor populiste şi a reacţiilor antisistem au identificat globalizarea ca fiind cea mai mare problemă.
Cum vor trebui gestionate aceste riscuri, vor analiza liderii mondiali la Forumul de la Davos, care va începe pe 17 ianuarie, iar agenţia Reuters anticipează că vor fi dezbateri intense, cu accent pe consecinţele venirii la Casa Albă a preşedintelui Donald Trump şi viitoarea sa politică legată de scăderea emisiilor de CO2, situaţia din Orientul Mijlociu şi combaterea terorismului.