Riscul infectării cu Ebola în Europa, "extrem de scăzut"
Comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, spune că riscul infectării cu virusul Ebola pe teritoriul Uniunii este extrem de scăzut.
08 August 2014, 13:37
Comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, spune că riscul infectării cu virusul Ebola pe teritoriul Uniunii este extrem de scăzut.
În cazul în care virusul ar ajunge în Europa, Uniunea se declară pregătită să facă faţă, spune într-o declaraţie de presă comisarul european.
El aminteşte că Europa are standarde înalte de sănătate şi de îngrijire preventivă.
În acelaşi timp, Comisia Europeană lucrează la pregătirea unui răspuns coordonat, împreună cu statele membre, cu Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi cu Organizaţia Mondială a Sanatăţii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră, de astăzi, epidemia de febră hemoragică Ebola drept urgenţă de sănătate publică la scară mondială.
Reuniţi la Geneva, specialiştii organizaţiei au atras atenţia că este nevoie de un răspuns coordonat la nivel internaţional, dată fiind virulenţa cu care se răspândeşte virusul.
Organizaţia a făcut trei tipuri de recomandări: pentru ţările afectate de epidemie, pentru statele situate în vecinătatea celor afectate şi pentru ţările cu risc mic, aşa cum este şi România.
Recomandările făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru ţările europene cu un risc mic de epidemie, aşa cum este şi ţara noastră, vizează pregătirea sistemului sanitar în evantualitatea apariţiei unui caz de infecţie cu virusul Ebola.
"În primul rând, personalul medical să cunoască definiţia de caz, deci să ştie să pună un diagnostic. Doi, să existe din punct de vedere tehnic toate instrumentele necesare pentru a pune acest diagnostic, şi acest lucru îl avem. Atât clinicile universitare, cât şi spitalele judeţene de infecţioase posedă acest lucru. Şi, trei, să existe posibilitatea de izolare a eventualului pacient şi să se folosească toate măsurile de protecţie privind manipularea pacientului, precum şi a produselor biologice" a explicat reprezentantul organizaţiei pentru România, doctorul Victor Olşavszky.
Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", pregătit pentru orice eventualitate
Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din capitală, profesor doctor Adrian Streinu Cercel, a declarat pentru Radio România că instituţia pe care o conduce a luat măsurile impuse de o eventuală epidemie.
"La "Balş" facem un sistem P3, P4, un sistem de siguranţă biologică. Sistemul P3 este /un/ sistem care are presiune pozitivă pe holuri şi presiune negativă în laboratoare, astfel încât să existe un singur circuit al aerului, iar sistemul P4 este "nu intră nimic, nu iese nimic", până când nu se rezolvă situaţia" a spus Adrian Streinu Cercel.
Aerul nu constituie o cale de transmitere a virusului, ci lichidele biologice ale persoanei infectate, precum sânge, urină, salivă sau transpiraţie.
Febra hemoragică provocată de virusul Ebola a ucis deja aproximativ 1.000 de oameni în ţările afectate din vestul continentului african.