"Risc scăzut pentru populaţie" în scandalul cărnii de cal
Potrivit datelor Comisiei Europene, în urma controalelor efectuate în UE s-a descoperit prezenţa fenilbutazonei în doar 0,51% din mostrele prelevate, populaţia nefiind în pericol.
Articol de Cristina Grecu, 16 Aprilie 2013, 20:14
Comisia Europeană reconfirmă că scandalul cărnii de cal vândută drept carne de vită a fost o chestiune de fraudă şi nu una de securitate alimentară şi va propune măsuri severe pentru evitarea situaţiei şi pentru a recâştiga încrederea populaţiei.
Marţi au fost publicate rezultatele testelor efectuate de statele membre ale UE pentru a se verifica prezenţa cărnii de cal în produsele preparate şi prezenţa fenilbutazonei în carnea de cal, o substanţă antiimflamatoare folosită pentru cai dar periculoasă pentru oameni.
Au fost depistate urme ale acestei substanţe în 16 cazuri, ceea ce reprezintă 0,51%, adică, spune CE, riscul este foarte scăzut pentru populaţie. Iată ce a declarat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg.
"În ceea ce priveşte etichetarea frauduloasă, s-a constatat prezenţa cărnii de cal în medie în 4,5% din produsele testate, ceea ce înseamnă o fraudă împotriva consumatorilor. Chiar dacă acest procent este relativ scăzut, trebuie să adoptăm noi măsuri şi voi propune noi măsuri statelor membre pentru a reduce posibilitatea unor abuzuri similare în viitor.
"Propunerile vor include o a doua verificare pentru sistemul paşapoartelor pentru carnea de cal, dar vom încerca şi să convingem statele membre să includem sancţiuni în special financiare, care vor fi proporţionale cu câştigurile financiare realizate de cei care utilizează etichetarea frauduloasă", spune Tonio Borg.
Comisia Europeană şi experţii satelor membre se vor întâlni vineri pentru a discuta măsuri de monitorizare şi control, ne-a transmis corespondentul Radio România Actualităţi la Bruxelles, Luminiţa Apostol.