Risc de fuziune între Statul Islamic și miliții locale în Libia
Ministrul italian de externe s-a pronunţat pentru găsirea unei soluţii politice, însă, anterior, Italia anunţase că este gata să participe la o intervenţie militară.
Articol de Cătălin Gomboş, 18 Februarie 2015, 13:35
Comunitatea internaţională trebuie să găsească rapid o soluţie pentru rezolvarea crizei din Libia, unde există riscul unei fuziuni între Statul Islamic şi alte miliţii locale, a avertizat, astăzi, ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni.
El s-a pronunţat pentru găsirea unei soluţii politice, însă, anterior, Roma anunţase că este gata să participe la o intervenţie militară în Libia, solicitată şi de Egipt.
Haosul către care alunecă Libia indică eşecul mişcărilor democratice cunoscute sub numele de "primăvara arabă", dar şi al intervenţiilor occidentale în Orient în ultimii ani.
Patru războaie civile, de o mai mică sau mai mare intensitate, se desfăşoară, în prezent, în lumea arabă.
În Libia, unde fostul dictator Muammar Ghaddafi a fost înlăturat tot în urma unui război civil, există în prezent două guverne aflate în conflict şi un general care se luptă cu miliţii islamiste în estul ţării;
The New Yorker scrie că doar anul trecut şi-au pierdut viaţa trei mii de persoane iar o treime din populaţia ţării s-a refugiat în afara graniţelor.
În Yemen, miliţia şiită Houthi, aliată cu fostul preşedinte răsturnat de protestatari, Ali Abdullah Saleh, a preluat puterea şi este în conflict cu Al Qaida, triburi sunnite şi forţe loiale guvernului post-Saleh.
În Irak, după o serie de proteste faţă de politicile guvernului de la Baghdad, o parte dintre triburile sunnite au tolerat prezenţa Statului Islamic, sau chiar i s-au alăturat, şi o mare parte din teritoriul ţării a fost capturat de gruparea jihadistă.
În sfârşit, Siria se află în haos, cu un război civil care, în patru ani, s-a soldat cu peste 200 de mii de morţi.
Ghaddafi a fost răsturnat cu ajutorul NATO, care i-a sprijinit cu aviaţia pe rebeli, dar nu a avut şi un plan post-conflict; în Irak tensiunile inter-confesionale s-au accentuat după retragerea americană, iar în Yemen, preluarea puterii de către Houthi, miliţie virulent anti-americană, pune capăt îndelungatei campanii purtate de Statele Unite, în cooperare cu guvernul de la San'a, împotriva grupării Al Qaida din Irak.
O coaliţie condusă de Statele Unite poartă de mai bine de o jumătate de an o campanie împotriva Statului Islamic în Irak şi în Siria, fără ca gruparea jihadistă să fi pierdut, până acum, prea mult teren.
Egiptul, care nu face parte din acea coaliţie, vrea acum extinderea campaniei în Libia.
În Orient, democratizarea promisă de primăvara arabă se lasă aşteptată, iar războaiele par să ia amploare.