Ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, dezbătută de englezi
Câteva tabloide şi unii politicieni fac trimiteri la statistici potrivit cărora, în Londra, 49% din persoanele arestate pentru cerşetorie provin din România.
Articol de Cătălin Gomboş, 17 Decembrie 2013, 08:42
În Marea Britanie continuă dezbaterea publică privitoare la impactul pe care îl va avea ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, începând de la 1 ianuarie, pentru români şi bulgari.
O parte dintre tabloidele britanice şi unii politicieni prezintă imagini alarmiste şi fac trimiteri la statistici potrivit cărora, în Londra, de exemplu, 49% din persoanele arestate pentru cerşetorie şi 34% din cele arestate pentru furt din buzunare provin din România.
Subiectul a fost abordat şi în cunoscuta emisiune Panorama a postului BBC, care atrage atenţia că majoritatea românilor din Marea Britanie provin din clasa de mijloc şi lucrează cu acte în regulă, şi că, în general, românii s-au arătat, până acum, mai interesaţi de alte ţări europene.
De altfel, în cadrul programului, ministrul britanic pentru imigraţie, Mark Harper nu a putut spune câţi români aşteaptă autorităţile după 1 ianuarie.
"Estimările făcute de diferite organizaţii variază enorm, unele spun că numărul ar fi foarte mic, altele că din contră va fi uriaşe. Ca să fiu cinstit marja acestor estimări arată că nu este foarte bine să le facem", a spus Mark Harper.
Ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii nu va duce la o creştere semnificativă a numărului românilor din acea ţară şi nici la schimbări importante ale situaţiilor celor care se află deja acolo, consideră ambasadorul României la Londra, Ion Jinga.
"Cred că vor fi exact aceeaşi români de la o zi la alta care vor fi trăitori în Marea Britanie. Statutul celor care lucrează acum în Marea Britanie nu se va schimba radical. Pentru cei care sunt cu un statut haideţi să-i spunem incert sau o parte dintre cei self-employed, deci pe cont propriu, va exista posibilitatea să se angajeze cu contract de muncă în regulă şi dacă tragem linie, vorbim de ridicarea completă a oricăror restricţii pe piaţa muncii din Regatul Unit pentru cetăţenii români şi bulgari", a spus Ion Jinga.
Într-un interviu acordat Radio România Internaţional, Ion Jinga mai atrage atenţia că liberalizarea pieţei muncii le oferă românilor un drept de care se folosesc şi numeroşi cetăţeni britanici, în condiţiile în care 4,7 milioane dintre aceştia muncesc în alte ţări.
Aproximativ jumătate din britanicii aflaţi în alte ţări lucrează în state ale Uniunii Europene, a mai declarat ambasadorul României la Londra.