Rezultatele alegerilor regionale din Marea Britanie- astăzi
Rezultatul scrutinului, care va reînnoi aproape 5 mii de mandate în consiliile locale, va fi făcut public, astăzi
05 Mai 2017, 01:20
Alegerile locale din Marea Britanie sunt organizate în mod tradiţional la jumătatea mandatului, însă de această dată ele vin la aproape un an după votul pentru Brexit şi cu o lună înaintea alegerilor anticipate la care premierul Theresa May şi partidul său conservator speră să câştige detaşat astfel încât să-şi întărească majoritatea parlamentară şi să-şi consolideze poziţia în negocierile pe care guvernul său le va purta cu Bruxelles.
Rezultatele scrutinului local ar putea da anumite indicii cu privire la preferinţele electoratului în perspectiva legislativelor de la 8 iunie, însă analiştii au avertizat că acestea nu vor prezice cu exactitate ce se va întâmpla la legislative. Explicaţia este că în acest tip de alegeri temele sunt locale, iar participarea alegătorilor este mult mai slabă.
Cotidianul "The Independent" a scris că alegerile locale vor spune ceva despre 8 iunie, dar nu totul. Ziarul citează analişti care au spus că alegerile locale vor arăta cât de mare este avansul conservatorilor, pe care sondajele de opinie îi dau câştigători în legislativele de la 8 iunie şi-i situează cu aproximativ 20% înaintea laburiştilor. Şi, de asemenea, mai spun analiştii britanici, scrutinul local va arăta şi cât de mult pierd laburiştii, anticipările fiind că ei vor pierde foarte multe locuri la alegerile locale atât în Anglia, cât şi în Scoţia şi Ţara Galilor.
Partidul Liberal Democrat de centru şi pro-european speră să obţină un bun rezultat care să-i deschidă perspective favorabile pentru scrutinul de la 8 iunie, la care aşteaptă o revenire după eşecul din legislativele din 2015.
Partidul Independenţei, eurosceptic şi anti-imigraţie, a scăzut în preferinţele electoratului după votul pentru Brexit şi se anticipează că va continua să piardă masiv din sprijinul electoratului şi în alegerile locale.
Interesante vor fi şi rezultatele din Scoţia, unde Partidul Naţional Scoţian al premierului Nichola Sturgeon speră să-şi consolideze poziţia şi sprijinul pentru un al doilea referendum pentru independenţă.
Alegerile locale din Marea Britanie au loc pe fondul unor tensiuni ajunse la cote înalte între Londra şi Bruxelles în perspectiva negocierilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană.
Premierul Theresa May i-a acuzat miercuri, pe europeni, după publicarea mandatului de negociere al acestora, că vor să intervină în alegerile legislative britanice. Însă acest atac 'extraordinar', cum îl numeşte cotidianul "The Guardian", i-a atras premierului May critici dure din partea opoziţiei, care i-a reproşat că pune interesele înguste, electorale, înaintea celor naţionale. Liderii europeni au negat intenţia oricărei ingerinţe în alegerile britanice, iar ieri, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la discreţie, moderaţie şi respect reciproc între Marea Britanie şi Uniunea Europeană în viitoarele negocieri, despre care a spus că sunt oricum foarte dificile şi că nu trebuie complicate şi mai mult, pentru că vor deveni imposibile.